Plantele pe care nu le mananca melcii si limacsii

nu le mananca melcii

Melcii si melcii fara cochilie sunt daunatori foarte periculosi in gradina, greu de combatut. Putine sunt plantele pe care nu le mananca melcii. Si asta pentru ca melcul este polifag, consuma atat hrana vegetala cat si hrana animala. Devoreaza frunze, flori, fructe, tuberculi, radacini tuberizate si chiar ciuperci. 

Reteaza rasadurile si le consuma rapid, pur si simplu dispar. In stadiul in care plantutele au mai putin de 5 frunze pot fi compromise total. 

nu le mananca melcii

Semnele atacului: pe frunze se observa la inceput numeroase gauri pe margini sau chiar in mijlocul frunzei. Pe masura ce consuma limbul frunzei, vor ramane numai nervurile. Culturile timpurii sunt cele mai afectate. 

Dezastrul lasat in urma de limax si melc seamana cu cel provocat de omizi. In cazul molustelor insa veti gasi si acel mucus vascos – dara pe care o lasa pe planta, pe pamant si prin orice loc trece. Aceasta dara il ajuta sa gaseasca ulterior din nou drumul spre hrana. 

Cititi si Flori multe cu solutia de drojdie. 2 retete

In sol mananca semintele in curs de germinare si radacinile tuberizate in care sapa galerii.  Cu o gama atat de variata de hrana, putine sunt plantele pe care nu le mananca melcii si limacsilor. Sunt totusi cateva pe care le evita. 

Ingrijirea florilor. Vorbim in primul rand de plantele cu tepi de tipul trandafirului care nu permit melcului cu sau fara cochilie sa se urce pe el. La fel se intampla si cu alti arbusti fructiferi cum ar fi agrisul, murul cu tepi sau goji. 

Plantele cu tepi pe frunze cum este Mahonia sunt evitate de asemenea. 

Melcii si limacsii nu umbla nici pe plantele care care au perisori pe frunze sau tulpina cum este nalba sau floarea soarelui. Totusi aceste plante sunt vulnerabile in faza in care sunt rasaduri si pot fi retezate aproape de nivelul solului. 

Cititi si Bolile frunzelor si florilor de trandafir

Pelinul si craitele clasice mici de inaltime si de culoare caramizie contin un repelent natural. Cum pe piata se gasesc insa foarte multe specii de craite, marea majoritate hibridizate, efectul substantei nu mai e acelasi, iar craitele sunt pur si simplu devorate, din ele ramanand nervurile frunzelor, ca un schelet. 

Nu se ating de conifere, nici de cele mari, nici de cele pitice. Nici ferigile nu le mananca melcii. 

Cititi si De ce nu infloreste liliacul

Tratamentele impotriva acestor moluste se fac permanent pentru ca se inmultesc rapid. Tineti cont ca sunt indivizi hermafroditi, adica au si organe femele si mascule, iar dupa imperechere ambii parteneri pot depune oua. 

Mai jos aveti linkurile unor materiale despre combaterea bio si chimica a melcilor si limacsilor

Cum combateti limaxul, unul din cei mai periculosi locuitori din gradina

Rame si limacsi in ghiveci – ce e de facut

Zatul de cafea, folosit cu succes impotriva melcilor si ca ingrasamant bio

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.