Fertilizarea plantelor vara. Reguli de urmat

fertilizarea plantelor vara

Ca regula generala, fertilizarea plantelor vara trebuie sa aiba loc pe toata durata celor 3 luni. Este important ca plantele sa primeasca nutrientii de care au nevoie pentru ca majoritatea sunt in perioada de inflorire maxima in care consuma multe resurse.

Insa temperaturile pot ajunge caniculare si plantele au de suferit, mai ales daca la asta se adauga si lipsa precipitatiilor. Iar atunci si modul in care se face fertilizarea trebuie adaptat.

gradina mica

Ingrijirea florilor. Evitați aplicarea ingrasamintelor atunci cand plantele sunt sub stres din cauza caldurii si secetei.

Cel mai bine este ca ingrasamintele sa fie incorporate in sol. Cum acest lucru e complicat de facut vara in plin sezon de inflorire, se poate folosi cu succes un fertilizant solubil in apa (detalii aici Ce folosim: ingrasaminte lichide sau ingrasaminte solide).  

Ingrasamintele nu sunt accesibile plantelor din soluri uscate. De aceea e foarte important sa udati pamantul inainte de a aplica un fertilizant, permitand apei sa inmoaie pamantul. Udati si dupa ce ati fertilizat.

Ingrasamintele lichide se absorb mai repede decat cele solide. Ingrasamintele aplicate foliar isi fac efectul mai repede decat cele applicate in apa de udare. Prin urmare fertilizantul lichid este o optiune buna daca o planta are un deficit major si are nevoie de nutrient imediat (detalii aici Cum se aplica fertilizantii foliari – ingrasamintele cu care stropim).

Fertilizarea plantelor vara: NPK

Aveti optiunea ingrasamintelor cu eliberare lenta, fie sub forma de granule care se pun pe fundul gropii de plantare sau amestecate in sol, fie sub forma de bastonase care se infig in pamant. Acestea din urma se folosesc indeosebi in cazul plantelor de apartament din ghivece (detalii aici Cum folosim ingrasamintele betisoare).

Un ingrasamant complex are toate cele trei macroelemente – azot, fosfor si potasiu – NPK dar si microelemente. Toate partile unei plante au nevoie de azot pentru crestere – radacinile, frunzele, tulpinile, florile si fructele. Azotul da plantelor culoarea verde iar lipsa lui face ca frunzele inferioare sa devina galbene. Despre deficitul si excesul de azot aveti informatii aici Azotul – ce rol are, cum ne dam seama de deficiente si exces

Fosforul este necesar pentru diviziunea celulara si pentru a ajuta la formarea radacinilor, florilor si fructelor. Deficienta de fosfor cauzeaza incetinirea cresterii si inflorirea slaba. (detalii aici Ce se intampla cand plantele nu au suficient fosfor)

Plantele au nevoie de potasiu pentru multe dintre procesele chimice care le permit sa traiasca si sa creasca. Lipsa de potasiu se manifestă în diferite moduri, dar încetinirea creșterii și frunzele inferioare gălbui sunt simptome comune la multe plante.

VIDEO AICI

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.