Bolile hortensiei. Cum salvezi o hortensie care moare

Bolile hortensiei sunt cauzate in principal de greselile de intretinere care ofera cadrul propice instalarii sporilor de boala. De aceea e important sa stim care sunt cerintele plantei si cateva conditii minime de ingrijire, cum ar fi udarea la baza, nu pe frunze sau evitarea fertilizantilor cu un continut mare de azot.

Putregaiul radacinilor
Aceasta boala apare in cazul in care planta a fost udata in exces si solul retine prea multa apa. Se manifesta in special prin ingalbenirea frunzelor
Ingrijirea florilor. Daca hortensia este plantata in ghiveci, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa o transplantezi instr-un sol proaspat si uscat.
Cititi si Cele mai frumoase muscate rosii
Daca hortensia este in gradina incercati sa stabiliti daca udarea in exces a fost un accident sau planta se afla intr-o zona (de exemplu in panta sau mai joasa) unde se acumuleaza apa. Daca se intampla acest lucru, atunci va trebui sa o mutati cu totul pentru a scapa de pericol.
Daca zona este in regula si doar a fost udata prea mult, sapati usor in jurul plantei pentru a indeparta pamantul ud si a aera solul. Adaugati pamant uscat si proaspat de flori si amestacati.
E important sa faceti si un tratament cu un fungicid pentru a preveni apariti ciupercilor parazite din cauza umiditatii excesive.
Mucegai pe frunze
Mucegaiurile se dezvolta in special din cauza umezelii asociata cu o circulatie proasta a aerului. Cand sporii de boala au ajuns pe frunze si gasesc un teren propice se vor inmulti rapid.
Daca hortensia este in ghiveci, asigurati-va ca este plantata singura pentru a nu fi inghesuita. Daca este in gradina, pastrati distanta fata de celelalte flori pentru a permite o buna circulatie a aerului.
Tineti baza plantei mereu curata, fara frunze uscate, iarba taiata etc
Si in cazul mucegaiului se recomanda tratamentele cu fungicide, atat foliar cat si unul sistemic, in apa de udare.
Ingrijirea potrivita pentru a evita bolile hortensiei
Preventia ramane insa cea mai importanta cand vine vorba de plante. Aparitia mucegaiului poate fi impiedicata daca sunteti atenti la anumite aspecte
1. Alegeti locul potrivit
Un loc putin inaltat care sa permita scurgerea apei este ideal pentru hortensii. De asemenea, soarele de dimineata le face bine hortensiilor in ciuda renumelui lor ca sunt plante de umbra. Evitati totusi locurile unde soarele este puternic dupa-amiaza.
2. Plantati si transplantati la momentul potrivit
Primavara este cel mai bun moment pentru a planta sau muta hortensii.
Daca trebuie sa mutați o planta matura, o puteti face toamna dupa ce s-au trecut florile sau primavara inainte de pornirea in vegetatie.
3. Pamant acid
Hortensiile cresc bine intr-un sol bogat, bine drenat, cu multa materie organica. Atentie la cantitatea de azot, sa nu fie prea mare si de asemenea la pH, hortensiile fiind prin excelenta plante acidofile.
Adaugati nisip grosier si pietris daca solul pe care il aveti retine prea multa apa.
4. Udati constant si corect
Udarea corectă va va ajuta sa preveniti aparitia mucegaiului dar si inmultirea melcilor si limacsilor.
O hortensie care are nevoie de apa va avea frunzele moi si laste. De principiu se uda o data pe saptamana, daca sunt plantate in gradina, dar ritmul depinde de tipul de sol, de locul unde e plantata hortensia si de vigoarea ei. Plantele mature se uda mai rar decat cele tinere pentru ca au radacinile mai adanci si au acces la mai multe rezerve de apa.
Utilizati un sistem de irigare prin picurare sau udati la baza plantei. Evitati ca apa sa ramana si sa se acumuleze pe frunze. Cel mai bun moment pentru udare este dimineaza devreme sau dupa-amiaza cand nu mai e soare puternic.
5. Fertilizantul potrivit
Hortensiile infloresc mai mult si mai frumos daca sunt hranite constant. Atentie la tipul de fertilizant folosit, exista produse speciale pe piata pentru hortensii. Ingrasamintele universale au o doza prea mare de azot care nu face bine hortensiilor.