Cum ingrijiti Clematita pitica (Clematita Integrifolia)

Clematita Integrifolia este o clematita atipica, in sensul ca nu este cataratoare. Ea creste in jur de un metru inaltime. Infloreste bogat, toata vara, florile avand forma de clopotel. Petalele mov-albastre de Clematis constrasteaza frumos cu centrul galben al florii si sunt foarte decorative.

Ingrijirea florilor. Alegeti pentru Clematita Integrifolia locuri insorite sau semiumbrite, ferite de curenti si vant puternic. Prefera solurile fertile, bogate in substante nutritive.

Mare atentie la udare. Nu lasati niciodata ca pamantul de la radacina sa se usuca complet. In perioadele de seceta udati din abundenta.

Taierile de intretinere ale plantei se fac in luna martie. Opriti doi muguri sanatosi din care vor creste lastari vigurosi, cu inflorire bogata. Toate ramurile uscate sau vatamate se inlatura pentru ca devin sursa de boli o data ce putrezesc.

La fel de bine se dezvolta Clematita integrifolia in gradina sau in ghiveci. In ambele situatii, partea superioara a balotului de radacini trebuie sa fie putin sub nivelul solului.

Daca o cresteti in ghiveci pe terasa sau pe balcon mare atentie la modul in care mentineti substratul. Trebuie sa fie reavan, nici sa se usuce complet, nici sa balteasca apa.

Se inmulteste prin marcotaj, butasire si seminte, si mai rar prin divizarea tufei. Cea mai mare rata de succes o aveti daca o inmultiti prin martotaj terestru. Perioada optima de marcotare este vara, cand tijele clematitelor sunt mai viguroase. Pana toamna ar trebui sa apara radacinile, iar atunci planta noua se poate detasa de planta mama.

In gradina, se combina perfect cu trandafirii, imbracand frumos partea de jos a tulpinilor de trandafiri care ramane golasa.

Este o planta care iarna rezista in gradina daca este protejata. Radacinile fiind la mica distanta in pamant, exista riscul ca, in iernile geroase, sa degere. Acoperiti cu un strat gros de mulci. In cazul clematitelor pitice crescute in ghivece, cel mai bine este sa le duceti intr-un loc adapostit, unde nu exista pericolul sa inghete, pana in primavara.

Sursa foto: monrovia.com, thompson-morgan.com, bakker.com

 

V-ar putea interesa si:

Clematita Piilu face doua tipuri diferite de flori

Clematita Tie Dye, flori mai si tarzii

Ingrijire speciala pentru Clematite care infloresc tarziu

 

Cinci moduri de a inmulti clematitele


 

Trimite unui prieten :)

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.