Ornithogalum, Steaua din Bethleem

Culorile, forma de stea si textura matasoasa a petalelor fac din Ornithogalum una dintre cele mai apreciate plante. Ornithogalum face parte din categoria plantelor uşor de cultivat, de aceea sunt recomandate pentru începatori. Florile sunt adesea albe cu dungi verzi in mijloc. Culorile florilor difera in functie de specie de la alb la portocaliu si galben.

Ornithogalum_arabicum

Perioada de inflorire difera de la o specie la alta. Dupa inflorire mentineti planta o perioada in vegetatie. In acest fel bulbul acumuleaza substante hranitoare din sol. Reduceti apoi udarile si lasati frunzele sa se ofileasca. Duceti planta intr-un loc racoros, dar ferit de inghet. In acest fel va intra in repaus pentru circa 3 luni, perioada de care bulbii au nevoie inainte de un nou sezon de inflorire.

Exista si in Romania o specie de Ornithogalum (Ornithogalum Umbellatum) in flora spontana. Ea rezista iarna fara probleme afara.

Ornithogalum_umbellatum_close

Planta are radacina bulboasa, prefera un sol bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de gradina si nisip, cu pH neutru. Ghivecele in care e crescuta trebuie sa aiba gauri de drenaj deoarece bulbii de Ornithogalum putrezesc in apa statuta. Udati moderat, mai ales in perioada de crestere. Intre doua udari substratul trebuie sa se usuce usor.

Ornithogalum_dubium

Planta este orginara din zonele Africii, deci ar trebui sa o plasati intr-un loc unde beneficiaza de cat mai multe ore de soare pe zi.
Se inmulteste destul de usor prin bulbi si seminte.

Sursa foto: Wikipedia.org

 

V-ar putea interesa si:

Kohleria, clopotei veseli si catifelati

Abutilon megapotamicum, lanterne chinezesti in gradini

Floarea de ceara (Hoya) pune conditii ca sa infloreasca


 

Trimite unui prieten :)

3 comments

  • Buna ziua! Saptamana trecuta, am primit si eu o frumusete cu flori portocalii! Cu doua tije! Pe prima florile s-au deschis toate, acum au inceput si cele de pe a doua tija. Se duc florile, se usuca frunzele, duc ghiveciul intr-un loc intunecos….dar in cele trei-patru luni de repaos, perioada rece adica, mai pun apa din cand in cand? Sau dupa trecerea iernii? Multumesc….

  • Adela Draganoiu

    Buna
    Am primit anul trecut un ghiveci cu un ornithogalum foarte frumos. Dupa ce a trecut perioada de inflorire am urmat etapele descrise de dv, luna trecuta a rasarit, acum are doua frunze cam de 10-12 cm, dar nu pare a avea de gand sa rasara tija de floare. Voiam sa intreb ce ar trebui sa fac. Urasc sa-mi moara plantutele
    Multumesc frumos
    Adela, un gradinar suparat

    • Important este sa aiba perioada de repaus la rece si sa hraniti bulbul dupa ce se trece floarea. Daca indepliniti aceste cerinte nu sunt motive sa nu infloreasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.