Planta de cauciuc – toxica, dar exotica

Planta de cauciuc (Synadenium) este un arbust peren de interior, de origine mediterana. Poate fi tinuta la fel de bine pe balcoane si terase pe perioada verii, fara a fi lasat in bataia directa a soarelui. Suporta si semiumbra, dar se degarniseste de frunze daca nu are lumina suficienta. Rezista bine la seceta si nu suporta apa baltita, care ii afecteaza radacinile. Primul semn al excesului de apa este inmuierea frunzelor. Daca nu se intervine rapid planta poate sa moara.

Planta de cauciuc are o crestere rapida, compacta si bine ramificata, poate fi formata prin tundere. Frunzele sunt de culoarea verde stralucitor.

planta de cauciuc

Necesita un substrat mediu acid, cu un pH intre 6.1 si 6.5. Solul trebuie sa fie aerisit, permeabil, usor nisipos.

Crescuta in ghivece mici atinge 30-50 cm, la containere de 40-50L, ajunge pana la 140-180 cm. In mediul natural creste cat un arbore. Primavara, la interval de 2-4 ani, se transplanteaza in recipiente cu un numar mai mare. In anii in care nu se transplanteaza, pamantul de la suprafata ghiveciului se inlocuieste cu unul proaspat. Necesita iernare in interior, in spatii racoroase, sub 14 grade, si se uda mai rar.
Se inmulteste prin butasi erbacei, lemnificati si semilemnificati. Acestia se pun la inradacinat in sticle cu apa, dupa ce au fost inainte tinuti putin in apa calda pentru scurgerea excesului de latex.

arborele de cauciuc

Butasii, fragmente de 10-20 cm, se pot pune la inradacinat si intr-un substrat nisipos mentinut usor umed, in locuri cu lumina multa si temperatura moderata. Plantele mature se pot inmulti si prin marcoraj aerian.

Toate partile plantei sunt toxice. Seva alba care circula in planta poate provoca iritatii ale pielii sau reactii alergice. E de preferat sa folositi manusi atunci cand manevrati planta.

 

V-ar putea interesa si:

Gloriosa aduce exotismul in gradini

Muscata – flori multe sau flori mari?

Coroana lui Iisus (Euphorbia milii) este foarte toxica


 

Views All Time
Views All Time
566
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.