De ce nu infloreste Hoya. 3 secrete ca sa se umple de flori

De ce nu infloreste Hoya? Este o intrebare pe care o primim adesea pe grupul de Facebook Doctorul Florilor si pe pagina de Facebook Ingrijirea Florilor.
Cu totii ne dorim atunci cand luam o Hoya acasa sa fie plina de buchetele parfumate si atat de frumoase. Exista, insa, cateva ponturi pentru a determina planta sa infloreasca, pe care le gasiti mai jos.
1 FOSFOR IN CANTITATE MARE
Hoya este o planta care consuma multe resurse, de aceea trebuie hranita tot timpul in perioada de crestere vegetativa. Asta inseamna fertilizari la fiecare doua saptamani incepand din luna aprilie si pana in octombrie.

Ingrijirea florilor. Secretul infloririi sta in formula speciala a fertilizantului. Un ingrasamant special pentru Hoya are o doza mare de fosfor (P), ceea ce este un lucru mai putin intalnit pentru ca de obicei valorile sale sunt mai scazute decat ale azotului (N) si potasiului (K). O formula NPK ar putea arata asa 5-10-5.
2 TRANSPLANTAREA CAT MAI RAR
Hoya este una din plantele care nu suporta sa ii fie deranjate radacinile. Daca transplantarea nu se face cum trebuie, planta nu mai infloreste in perioada urmatoare. Un proces similar se intampla in gradina si cu bujorii.
Cititi si Hoya Bella sau Lacrima Maicii Domnului. Ingrijirea
De aceea nu transplantati niciodata o Hoya inflorita, chiar daca vi se pare ca e ghiveciul mic. Ei ii place sa stea inghesuita. Momentul in care planta cere un recipient mai mare este atunci cand radacinile ies prin gaurile ghiveciului sau se vad la suprafata.
Citeste si Cum se inmulteste Hoya (Floarea de ceara)
Scoateti cu mare atentie planta si umblati cat mai putin la radacini. Indepartati doar cat se poate vechiul substrat si asezati intr-un ghiveci ceva mai mare si puneti pamant nou. Atentie, trebuie sa fie foarte bine drenat. Folositi in compozitia lui nisip sau perlit.
3 PASTRAREA FLORILOR TRECUTE
Nu indepartati niciodata florile care s-au trecut, altfel nu infloreste Hoya. Noile flori vor aparea pe tijele celor vechi. Asa ca daca le rupeti pentru ca o vreme par inestetice nu o sa mai aveti cum sa va bucurati de flori prea curand.
Citeste si Balcoane fara soare, cu umbra si semiumbra. 10 plante recomandate
Acestor ponturi li se adauga, desigur, cerintele esentiale pentru o buna dezvoltare a plantei. Lumina multa, dar nu direct pe frunze. Udari sistematice, dar nu mai devreme de momentul in care substratul s-a uscat cam 1-2 centimetri! Pulverizari pe frunze, dar nu in perioada in care planta este inflorita!
Eu de câte ori gătesc cu orez, apa cu care am spălat orezul o pun la orhidee. Se umple de flori.
Bete de chibrituri înfipte în substrat.
Si floarea mea e frumoasă dar nu face flori am să încerc si eu cenusa multumesc pentru sfat
Trebuie sa astepti 5-6-7 ani pana la maturitate ca sa infloreasca si pana atunci sa nu se mute,sa nu expuna direct la raele soarelui si sa stea umbra si semiunbra si sa fie liniste departe de zgomote! Putin ingrasamant fertilizator din fosfor!
Eu am una mare de vro trei ani și nu a inflorit deloc am întins o dar degeaba e f frumoasa are frunze multe și cărnoase….de unde as putea procura acel ingrasamint ?
https://agrii.ro/produs/fertilizant-foliar-megafert-fol-5-10-5/
este doar un exemplu, gasiti pe piata fertilizanti cu aceasta formula sau una apropiata si de la alti producatori
Multumesc frumos pt informații. Si eu am 2 ghivece cu astfel de flori și nu știam de ce înfloresc atît de rar.
Un fertilizant cu fosfor pe care să-l putem prepara acasă există?
Cenusa