Totul despre taierea Clematitelor (1)

Taierea Clematitelor este poate cea mai importanta operatiune de ingrijirea a acestor plante superbe. Daca nu taiati corect planta, va puteti trezi intr-un an ca nu face flori. Si asta pentru ca unele soiuri infloresc pe ramuri noi, altele pe lemn din anul precedent.

Ingrijirea florilor. De aceea este foarte important sa cunoasteti categoria din care face parte Clematita. Daca nu stiti, aplicati in primul an taieri moderate si analizati planta cu atentie: momentul in care infloreste, daca sunt florile mari sau nu, daca a inflorit pe ramuri noi sau din anii precedenti. Avand aceste informatii veti putea incadra planta in una din cele trei grupe si veti putea sa o ingrijiti in mod corespunzator in anii care vin.

Prima grupa cuprinde  Clematitele care infloresc primele, de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii ( aprilie-mai). Florile apar pe lemn vechi, adica pe ramuri formate cu un an in urma. Este important sa nu tundeti drastic speciile care intra in aceasta grupa. Taierea Clematitelor se face la un centimetru deasupra unui nod.

Cititi si Taierea Leandrului – cand si cum se face

Cea mai buna perioada pentru toaletare si curatare este imediat dupa inflorire. In primavara insa, planta se curata de toate zonele care au avut de suferit iarna din cauza frigului sau a vantului. Din aceasta grupa fac parte, de exemplu, Clematis montana, Clematis alpina, Clematis macropetalas, Clematis chrysocoma, Clematis evergreen, Clematis armandii, Clematis cirrhosa,  C. forsterii.

Clematis Jackmanii

Cea de a doua grupa cuprinde hibrizii cu flori mari. Sunt Clematitele care infloresc in al doilea val, in perioada mai-iunie. Florile apar pe lemn vechi, in timpul primei perioade de inflorire. Pentru ca florile sa nu se frupeze doar in varful plantei, e nevoie de taieri. Aceste clematite au nevoie de taieri usoare. Scurtati planta pana la un metru deasupra solului.

Din cea de a treia grupa fac parte hibrizii cu flori mari, dar si varietatile cu flori mai mici cum ar fi Clematis viticella, Clematis diversiflora, Clematis orientalis si Clematis texensis. Florile apar vara, mai tarziu, pe lemn nou, adica pe ramurile din acelasi an. Taierea Clematitelor din aceasta grupa se face in perioada februarie-martie, la 40-60 cm fata de sol, pentru ca florile sa nu apara prea sus.

V-ar putea interesa si:

Cand si cum se planteaza Clematitele

Cum ingrijiti Clematita pitica (Clematita integrifolia)

Hortensia cataratoare ajunge la 7 metri inaltime

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Cinci moduri de a inmulti clematitele


 

Trimite unui prieten :)

3 comments

  • Doresc să văd în poză sau film cum se taie clematitele după prima înflorire.Ma refer la cele care înfloresc și a doua oară.Multumesc.

  • Moldovan Iulia

    După ce au trecut florile la clematite trebuie curățate ca trandafirii?
    Am și clematite care infloresc de 2 ori pe an
    Mulțumesc

    • In cazul oricarei plante florile care se trec trebuie indepartate. Sunt clematite cum este Piilu de exemplu care sunt programate genetic sa infloreasca de doua ori pe an. In fiecare caz in parte trebuie taiate florile care se trec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.