Cum taiati Liliacul de vara ca sa infloreasca a doua oara

Liliacul de vara (Buddleja davidii) ajunge la dimensiuni considerabile, de pana la 6 metri inaltime si 5 metri diametru. Daca este lasata netaiata, tufa va deveni foarte densa, iar inflorescentele mai mici. Taiarea anuala face planta mai viguroasa, cu tulpini mai puternice si inflorescente mai mari.

Infloreste din iulie pana in septembrie. Florile sunt melifere si atrag fluturii si albinele.

Cititi si: Cum ingrijiti Buddleja davidii, arbustul fluturilor

Uneori, dupa primul val de flori, Buddleja infloreste a doua oara, pe lastarii laterali. Florile sunt insa mai mici.

Ingrijirea florilor. Pentru a forma tufe cu tulpini puternice, plantele tinere trebuie taiate. Operatiunea se face primavara, cand incepe noua crestere. Lastarii subtiri sau vatamati se elimina. Tulpinile care au ramas se taie pana la 3-4 noduri. In acest fel vor forma un schelet de noi lastari de la 30 de cm de la baza.

Pe langa aceste taieri de formare, planta are nevoie de taieri de intretinere.

Pentru a inflori in fiecare an, Liliacul de vara se taie in fiecare an. E nevoie de aceste taieri pentru ca arbustul infloreste pe lastarii noi. In plus, trebuie sa se inlature prin taieri lemnul batran care aglomereaza planta.

Primavara, taiati toate tulpinile care au inflorit in anul precedent. Taierea se face deasupra unei perechi sanatoase de muguri. Din tulpina veche se pastreaza doar 2-3 perechi de muguri. In acest fel, Liliacul de vara are timp sa formeze lastarii pe care vor aparea si florile. Tot cu aceasta ocazie se taie toti lastarii care au avut de suferit peste iarna. Nu lastati cresteri moarte in tufa pentru ca sunt o sursa de imbolnavire.

Cititi si: Ciresul japonez, festival in gradini si in parcuri

Daca nu ati taiat Buddleja probabil aveti deja o tufa foarte densa. Aceasta are tulpini slabe si subtiri pe care apar flori putine, pozitionate in varf. Cresterea deasa face ca Liliacul de vara sa fie vulnerabil in fata insectelor daunatoare.

Situatia se poate remedia prin taieri severe pana la scheletul initial. In acest fel noile cresteri vor inlocui vechile tulpini groase si care nu mai produc flori. Operatiunea se face primavara.

La o luna dupa taierea initiala lastarii slabi se inlatura din nou. Se pastreaza doar 8 lastari care sunt sanatosi si suficient de puternici sa formeze un nou schelet. Pe ei vor aparea in acelasi an si chiorchinii de flori.

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

 

V-ar putea interesa si:

Weigela, arbustul potrivit pentru gradinarii cu timp putin

Bujorii arbustivi infloresc primii

Cum se taie Hibiscusul de gradina (Hibiscusul syriacus)

 


 

 

 

Trimite unui prieten :)

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.