5 secrete pentru o gradina mereu inflorita

1. Taiati intotdeauna florile care s-au uscat

Pentru o gradina mereu inflorita e important sa eliminati toate cresterile uscate. In primul rand e nevoie de aceasta operatiune pentru a pastra sanatate plantelor. Petalele si frunzele uscate sunt un mediu propice pentru fungus. Dar cum acum ne intereseaza florile, e important sa eliminam cresterile uscate pentru ca planta sa nu isi risipeasca energia producand seminte. La trandafir de exemplu, formarea unei macese inseamna 3-4 flori in minus. Majoritatea plantelor, dar in special Galbenelele, Carciumaresele, Petuniile, Muscatele fac mai multe flori dupa ce sunt curatate.

2. Eliminarea varfului de crestere

Eliminati varful de crestere, in special la plantele perene. Ingrijirea florilor. Cand plantele au ajuns la 4-6 cm inaltime varful se rupe. Este o modalitate eficienta de a activa lastarii latenti si de a conduce planta sub forma de tufa. Cu o crestere terminala redusa, resursele plantei sunt redirectionate catre cresteri laterale si deci si catre producerea de flori. Atentie, nu este un procedeu care se aplica tuturor florilor. Este benefic de exemplu in cazul Petuniilor.

3. Bobocitul

Indepartearea primelor flori poate fi o idee pe care nu o agreaza multi dintre gradinari, mai ales dupa ce au asteptat luni de zile sa apara florile. Dar eliminarea primului boboc are menirea de a activa anumite mecanisme in planta si incurajeaza aparitia mai multor flori. Acest proces functioneaza cel mai bine in cazul plantelor anuale. Odata eliminat bobocul principal, se incurajeaza dezvoltarea florilor laterale, iar planta va avea un aspect mai frumos si veti avea o gradina mereu inflorita.

4. Taiati planta dupa inflorire

Veti stimula o noua inflorire la anumite plante daca aplicati taieri imediat ce prima runda de flori s-a trecut. Vechile varfuri de inflorire trebuie taiate inainte ca cele noi sa apara de la baza. Plante cum ar fi Nemtisorul, Coreopsis si Geranium produc a doua inflorire daca le taiati. Operatiunea trebuie facuta numai atunci cand majoritatea florilor au disparut. De asemenea, nu exagerati cu aceasta tehnica si asigurati-va ca planta e ingrijita in continuare asa cum trebuie.

5. Succesiunea de plantare

Succesiunea de plantare este procedeul de cultivare a aceleiasi plante la diferite perioade de timp pe tot parcursul sezonului. Cu alte cuvinte puneti la germinat semintele in etape. In acest fel plantele vor inflori esalonat si va veti bucura de flori o perioada mai lunga de timp. Specialistii recomanda sa semanati in loturi mici, succesive, saptamanal sau la doua saptamani. In plus, alegeti atat soiuri cu inflorire timpurie cat si soiuri cu inflorire tarzie ca sa aveti o gradina mereu inflorita.

V-ar putea interesa si:

Coreopsis- culori superbe care atrag fluturii

Cineraria, o floare fascinanta, dar vulnerabila

Mixandra – colorata, parfumata in gradini si jardiniere

Ce faceti cu Primula dupa ce se trec florile


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.