Calathea, o planta spectaculoasa pentru locuri semi-umbrite

Calathea (Calatea, Planta paun) creste frumos sub forma de tufa, uneori ajungand pana la 1 metru inaltime. Interesul pentru ea creste datorita faptului ca e mereu verde si impresioneaza prin frunzele sale in diferite nuante de verde, desenate foarte frumos. Florile portocalii o fac si mai atragatoare.

Ingrijirea florilor. Creste bine intr-un mediu umed, in locuri semiumbrite. Vara necesitatile de apa ale plantei cresc. Udati din belsug, dar tineti seama de faptul ca vasul in care e plantata trebuie sa aiba un drenaj bun. In caz contrar apa care balteste va duce la putrezirea radacinilor. Pe timpul iernii, udarile se raresc, dar pamantul trebuie sa ramana umed intre doua udari.

calathea

Vara se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa, deoarece in lipsa unei umiditati ridicate frunzele se rasucesc si apoi se usuca. Periodic, frunzele se sterg de praf cu o carpa umeda.

Calathea este o planta tropicala, se simte bine la temperaturi intre 18 si 24 de grade. La temperaturi mai mici de 18 grade planta e afectata si poate sa moara. Trebuie sa o feriti de razele directe ale soarelui care provoaca arsuri pe frunze. De asemenea amplasati ghiveciul intr-un loc ferit de curentii de aer. In caz contrar vor cadea frunzele.

Calathea creste sub forma de tufa si ocupa spatiul din ghiveci pus la dispozitie. Primavara, in perioada de repaus vegetal, planta se muta intr-un ghiveci nou, cu un umar mai mare. Folositi un compost dens, imbogatit cu elemente nutritive, compus din turba, pamant de frunze si nisip. 

calathea

Tot atunci puteti inmulti planta prin divizarea tufei. Dupa plantare, ghivecele se tin la umbra, intr-un mediu cu umiditate ridicata. Se fertilizeaza de doua ori pe luna in perioada de crestere, cu ingrasaminte speciale pentru plante cu flori.

Parazitul cel mai periculos este paianjenul rosu, care poate infesta frunzele. Se combate cu acaricide pe care le gasiti in fitofarmacii.

 

V-ar putea interesa si:

Planta de cauciuc – toxica, dar exotica

Kohleria, clopotei veseli si catifelati

Ghide de udat plantele


 

Trei metode de a inmulti Sansevieria

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.