Violeta africana – inmultirea in conditii optime

Violeta africana (Saintpaulia) este una din plantele care se inmultesc foarte usor. Cel mai frecvent se inmulteste prin butasi de frunze si separarea rozetelor. Specialistii practica insa inmultirea prin seminte pentru a obtine soiuri noi si de asemenea inmultirea prin culturi de tesuturi in vitro.

Ingrijirea florilor. Pentru butasi se folosesc frunze de la plante tinere, sanatoase si viguroase. Codita frunzei se scurteaza la circa 2 cm. Butasii astfel confectioneati se pun la inradacinat in substrat alcatuit din turba fibroasa, nisip sau perlit, singure sau in amestec. Butasii de Violeta africana pot inradacina chiar si in sticle cu apa.

saintpaulia

Perioada optima pentru inmultire este primavara, insa butasirea se poate face pe tot parcursul sezonului cald.

Inradacinarea butasilor se face in conditii optime atunci cand se asigura o temperatura de 22–25 grade in aer si cu doua-trei grade mai mare in sol. Umiditatea trebuie mentinuta de asemenea ridicata, dar, atentie, Violeta africana nu se pulverizeaza niciodata cu apa pe frunze.

Tot primavara se separa si rozetele plantelor mature. Acest tip de inmultire mai poate fi practicat si la finalul verii. Plantele se scot din ghiveci si se separa rozetele, fiecare dintre ele plantandu-se in ghivece cu amestec de pamant proaspat.

saintpaulia

Inmultirea prin seminte se practica mai ales pentru obtinerea de noi soiuri. Semintele sunt foarte mici si se seamana in perioada noiembrie – ianuarie, pe substrat format din turba in amestec cu perlit sau nisip. Semintele germineaza in conditii de umiditate crescuta si la temperaturi de 20-22 grade Celsius. Plantele se repica prima data la 5 saptamani, apoi dupa inca 2 luni. Se muta in ghivece individuale cand plantutele au 5-6 frunze.

Inmultirea prin culturi de tesuturi in vitro se realizeaza numai de catre specialisti, in laboratoare.

Sursa foto: Wikipedia

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 

V-ar putea interesa si:

De ce nu infloreste Kalanchoe vara

Gloxinia are nevoie de repaus profund iarna

Amanuntul esential fara de care Strelitzia nu infloreste

 

Cum combateti musculitele negre din jurul plantelor


 

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.