Peperomia – frunze frumoase, cu model de pepene

florile anului 2022

Cum zice si proverbul, Peperomia este mica, dar voinica. Are o infatisare speciala data de frunzele sale dungate, cu model de pepene: dungi alternate verzi si galbene. Este o planta perena, in Romania creste doar in apartamente, nu poate fi tinuta afara cand este frig. Are nevoie de minimum 15 grade si o umiditate mare pentru a se dezvolta frumos si a inflori.

 

Ingrijirea florilor. Are nevoie de asemenea de multa lumina, insa trebuie sa aveti grija ca razele soarelui sa nu ajunga direct pe planta pentru ca o ard. Se simte bine si la semiumbra. Se uda moderat, dar constant, de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei.

Iarna scadeti temperatura cu cateva grade si udati mai rar planta, lasand substratul sa se usuce usor intre doua udari.

Peperomia

Substratul in care se simte bine este unul bogat in humus si usor acid, format din turba si mranita bine descompusa. Trebuie sa fie de asemenea bine drenat pentru ca planta nu suporta excesul de umezeala. Primavara, planta fie se transplanteaza, fie substratul de la suprafata se inlocuieste.

Cel mai adesea se inmulteste prin divizarea tufei. Se poate inmulti insa cu succes si prin butasi de frunze intregi, butasi de varf si fragmente de lastari.

Pentru a diviza o tufa este necesar ca puiul care urmeaza sa fie desprins de planta mama sa aiba cel putin 2-3 frunze sau lastari, cu radacina.

Butasii de frunze se fac din frunzele mature, sanatoase, cu o portiune de petiol de 1–2 cm. Butasii de lastari trebuie sa aiba 3–4 noduri. Se taie imediat sub ultimul nod, iar frunzele de la baza se elimina.

Astfel pregatiti, butasii se planteaza in pamant proaspat. La o temperatura de 20 de grade si umiditate foarte mare, de 80-90 la suta, inradacineaza in aproximativ 3 saptamani.

Cele mai spectaculoase specii sunt cele cu frunze patate cu crem si alb, dar si cele cu tenta violacee.

Peperomia metallica creste ca o mica tufa. Are frunze carnoase, colorate in rosu–violaceu, cu o banda argintie in mijloc. Florile sunt mici, rosietice, grupate in spice mici.

peperomia_metallica

Peperomia variegata are frunzele colorate cu crem sau alb pe margini. In cazul variantei Sensation, frunzele sunt aproape in intregime colorate in galben–crem.

Peperomia magnoliaefolia are tulpina cu lastari carnosi si luciosi. Frunzele sunt si ele carnoase, colorate in verde intens.

Peperomia incana este acoperita cu o peri mici si fini, de culoare alb murdar. Frunzele sunt suculente, colorate in verde deschis. Florile sunt mici, verzui, cu anterele purpurii, grupate in spice lungi de 15–20 cm.

Peperomia pulchella are frunze coriacei, adica au aspectul pielii. E usor diferita la aspect de celelalte Peperomia. Florile sunt mici, verzi deschis, grupate in spice subtiri, mai lungi decat in cazul celorlalte specii.

Sursa foto: cloudjungle.com, learn2Grow.com, flowersofindia.net

 

V-ar putea interesa si: 

Plante erotice: Penis peper si Ceropegia ampliata

Cum combateti viermele verde din gradina (Cotarul)

Lewisia – inmultirea si ingrijirea plantei

 

Cum se uda corect plantele


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.