Bulbilii – cum inmultim plantele cu ajutorul lor

plantarea bulbilor

Bulbilii sunt bulbi mai mici formati pe langa bulbul-mama sau pe tulpina plantei, cum este cazul unor specii de crin (Lilium). Bulbilii ar trebui sa ramana langa bulbul mama chiar si dupa scoatere, pana la replantare. Daca incercati sa ii despartiti imediat ca i-ati scos din pamant exista riscul sa ii raniti pentru ca ei sunt inca fragezi.

Bulbilii se planteaza separat de bulbi si au nevoie de cativa ani pana sa ajunga la dimensiunile normale si palnta sa infloreasca. Ei se scot din pamant vara, in timpul perioadei de repaus si se trateaza ca si bulbii mari. Toamna, solul in care se planteaza se acopera cu un strat de circa 5 cm material organic pentru a asigura o mai buna protectie a bulbililor impotriva frigului din timpul iernii, pentru ca bulbilii sunt mai sensibili la frig comparativ cu bulbii maturi.

897169_557014824318638_1377803694_o

In cazul zambilei, bulbilii se planteaza in octombrie pe brazde in pepiniera, la distanta de 10 cm si adancimea de 5 cm. Dupa 2–3 ani de cultura in pepiniera bulbii devin capabili sa infloreasca.

In cazul irisilor, bulbilii se pastreaza in timpul repausului la temperaturi cuprinse intre 16 si 18 grade.

WP_20150522_004

O situatie mai aparte intalnim la unele specii de crin care formeaza bulbili nu doar in sol ci si pe tulpina. Acestia pot fi folositi la inmultirea vegetativa la fel ca si bulbii subterani. La Lilium tigrinum (crinul tigrat) pe tulpina florala, la subsoara frunzelor se formeaza 1–2 bulbili mici, brun–verzui, luciosi. Si Lilium bulbiferum (crinul portocaliu) face la subsoara frunzelor bulbili negriciosi, luciosi.

crin lilium

O situatie similara intalnim si in cazul tuberobulbililor. Ei pot fi prinsi direct pe tuberobulbul mare, cum e cazul la gladiola, sau se prind de tuberobulbul principal cu ajutorul unor stoloni, cum e cazul la Freesia sau Montbretia. Tuberobulbii sunt inconjurati la exterior de una sau mai multe t unici uscate, pergamentoase cu rol de protectie impotriva factorilor exogeni.

cropped-DSCF3402.jpg

Cele mai cunoscute specii care prezinta tuberobulbi ca organe de inmultire sunt Gladiolus, Montbretia, Freesia si Crocus. Tuberobulbilii au nevoie de 2–4 ani de cultura pana ajung la dimensiunea de tuberobulbi floriferi.

Cititi si

Ianuarie in gradina- lucrari si tratamente esentiale

5 plante mortale pentru copii, catei si pisici

Cum protejati trandafirii iarna

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

 

Florile anului 2019

 

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.