Oxalis deppei, trifoiul norocos cu 4 foi

Oxalis deppei este considerat o planta care aduce norocul celui care o creste. Este ceea ce popular numim Trifoi cu patru foi. Are frunze cu 4 foliole verzi si cu o dunga transversala maro inchis. Florile sunt de culoare rosie, au 5 petale, se deschid ziua si se inchid seara.
Fata de alti membri ai familiei sale, Oxalis deppei prefera mai mult la lumina directa.
Ingrijirea florilor. Bulbii de Oxalis trebuie plantati la adancime mica pentru o crestere optima. Prefera un sol usor nisipos, cu un pH de la neutru la acid, bine drenat. Solul trebuie lasat sa se usuce putin intre udarari. Hraniti planta o data la doua saptamani cu un ingrasamant lichid.
Frunzele in forma de inima se muta dupa lumina si se pot inchide de-a lungul nervurii centrale.
Iarna, Oxalis are nevoie de repaus. Dupa ce au inflorit, cand vedeti ca frunzele se zbarcesc si devin maronii e vremea sa oferiti plantei pauza de care are nevoie. Rariti udarile pana renuntati la ele, timp de circa 3 luni. Frunzele dispar, dar asta nu iseamna ca planta a murit. Verificati bulbii sa va asigurati ca nu mucegait sau nu au fost atacate de alta boala. Daca sunt albi se fermi inseamna ca planta este in viata. Puteti pastra bulbii in pamantul din ghiveci peste iarna. Primavara, cand au trecut cele trei luni, scoateti ghiveciul la lumina, reluati udarile, iar Oxalis va reveni la viata.
Se inmulteste usor prin separarea bulbilor si prin seminte. Semintele se gasesc in capsule care apar dupa ce florile s-au trecut.
In general, Oxalis este cultivat in ghivece suspendate. In acest mod, frunzele si florile sunt etalate cu eleganta si nu sunt in pericol sa se franga.
Sursa foto: Wikipedia
V-ar putea interesa si:
Oxalis versicolor, o planta mica, dar de mare efect
Cosmos, o planta care nu suporta ingheturile tarzii
Am o varietate de trifoi cu frunze f simple ,verde,și cu floricele roz f frumoase. A fost splendid luni de zile,toată iarna și apoi a inflorit. Dar de câteva săptămâni arata rău de tot,abia mai înflorește, frunzele cad triste,s-au facut maro…
Mă puteți ajuta? Ce se întâmpla cu el
fie ati udat prea mult si e posibil ca pe frunze sa se fi instalat o ciuperca, fie ati udat prea putin si celulele si-au pierdut turgescenta si atunci frunza se brunifica.