Vanilia de gradina (Heliotropium): cum se ingrijeste, cum se inmulteste

Heliotropium sau Vanilia de gradina este o planta perena care in Romania se comporta ca planta anuala pentru ca nu rezista iarna in gradina. Puteti sa o scoateti toamna si sa o mutati in ghivece intr-un loc adapostit (5-10 grade) unde sa treaca iarna si pe urma sa o replantati afara.

Creste sub forma de arbust stufos, mai mult voluminos decat inalt. Nu depaseste 60 de cm. Frunzele sunt gofrate si aspre la pipait.

Cititi si Cum inradacinam mai repede plantele

Florile au culoarea lavandei, sunt mici si grupate in inflorescente si miros a venilie, de aici si denumirea populara a plantei, Vanilia de gradina sau Vanilie salbatica. Exista si varietati albe si mov-albastrui. Capacitatea de a inflori a plantei se diminueaza in timp, de aceea e indicat sa regenerati planta.

Creste toarte frumos nu numai in gradina, ci si in cosuri suspendate si ghivece.

Cititi si Cum pastram trandafirii in vaza cat mai mult

Ingrijirea florilor. Heliotropium accepta aproape orice tip de sol. Plantati-o intr-un loc unde sa aiba lumina multa, asa cum e in tara din care provine: Peru. Se adapteaza si in zonele cu umbra partiala. Udati constant. Vara, mai ales in perioadele canicuare, are nevoie de cantitati mai mari de apa, dar in acelasi timp si de un sol bine drenat care sa permita apei sa se scurga.

Vanilia de gradina se inmulteste prin seminte si butasi. Semintele se seamana in martie in locuri adapostite . Dupa rasarire, plantutele se ciupesc pentru ca planta sa se ramifice. Se planteaza in gradina de la jumatatea lunii mai cand pericolul ingheturilor tarzii a trecut.

Cititi si Tratamente bio si chimice pentru omida paroasa

Inmultirea prin butasire e de asemenea destul de simpla. Butasii se fac din varfurile lastarilor. Pentru o rata de succes mai mare folositi un hormon de inradacinare.

Sursa foto: about-garden.com, hobbykafe.com

 

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

V-ar putea interesa si:

Cum provocati o noua inflorire la trandafiri dupa ce florile s-au trecut

Gazania – cum in ingrijeste si se inmulteste

Tehnici de inmultire – butasirea folosind butasi nelemnificati

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.