Secretii lipicioase pe frunze – cauze si tratamente

Daca pe plante apar secretii lipicioase aveti o problema majora. Aceste secretii lipicioase sunt produse de o serie de insecte daunatoare. Pe langa atacul insectelor, planta se poate confrunta si cu atacul unor ciuperci a caror aparitie si dezvoltare este legata de prezenta acestor secretiile lipicioase care nu sunt altceva decat dejectiile insectelor.

Ingrijirea florilor. O data ce ati descoperit ca planta este acoperita de aceste secretii lipicioase, verificati cu atentie partea dorsala a frunzelor, zonele de prindere a frunzelor de tulpina, tijele florale.

In cazul unui atac al paduchilor testosi pe planta vei observa mici carapace maro. Insectele se prind de tulpini, sub frunze si pe nervuri, sugand seva si secretand acea substanta. Daca nu este oprit, acesta poate acoperi planta in intregime. Ideal ar fi sa desprindeti aceste carapace de pe frunze si apoi sa folositi un insecticid: Actara, Calypso, Dantop, Eforia, Karate Zeon. Respectati intotdeauana dozele indicate pe ambalaj. O doza mai concentrata poate intoxica planta, una prea diluata o face ineficienta.

Un alt daunator care isi lasa dejectiile lipicioase pe frunze este musculita alba. Dupa ce frunzele sunt acoperite cu substanta lipicioasa, se ingalbenesc, se usuca si cad. Musculia alba de sera se combate cu insecticide: Karate Zeon, Mospilan, Admiral 10 EC, Actellic 50 EC, Decis Mega, Fastac 10 CE.

Secretia lasata pe frunze atrage dupa sine atacul de Fumagina. Fumagina este o ciuperca. Ea se devolta numai pe seama substantelor dulci secretate de insecte sau produse de unele plante ca urmare a intepaturilor de afide. Pe frunze, ramuri si uneori pe fructe, se formeaza cruste negricioase, asemanatoare funinginei. Aceste cruste acopera numai partea superioara a frunzelor, cea inferioara pastrandu-si culoarea verde. Uscarea frunzelor incepe de la margine.

Tot dejectiile musculitei albe favorizeaza aparitia altor ciuperci patogene precum Alternaria sau Fusarium. Pentru Alternarioza puteti folosi Equantion (sistemic), ROVRAL 500SC (sistemic), BRAVO (de contact). In cazul Fusariozei, specialistii recomanda un tratament Topsin impreuna cu Pikalin.

V-ar putea interesa si:

Cum combateti Musculita alba de sera

Paduchele testos al trandafirului – cum il combatem

Pericol pentru Hibiscus: afidele, musculita alba si fainarea


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.