Gazania – cum se ingrijeste si se inmulteste

Gazania face parte din categoria plantelor solare. E spectaculoasa prin modul in care isi deschide petalele in functie de lumina pe care o primeste. In zilele noroase petalele raman inchise.

Este o planta inrudita apreciata pentru coloritul spectaculos al petalelor: nuante foarte diferite de galben, alb, roz, rosu, crem, portocaliu. Planta formeaza o rozeta bogata de frunze inalte de pana la 30 cm, in functie de soi. Infloreste din iunie pana toamna tarziu. Taiati regulat toate florile ofilite pentru a stimula aparitia unora noi.

Ingrijirea florilor. Gazania se simte bine intr-un sol acid, bogat in humus, bine drenat in acelasi timp. Este o plante care tolereaza seceta. Nu necesita apa multa si infloreste abundent in locuri uscate.

Planta este perena, dar in conditiile climatice din tara noastra nu rezista peste iarna in gradini. Toamna puteti sa o scoateti florile din gradina si sa lasati planta la iernat intr-un loc adapostit, la temperaturi mai scazute, dar pozitive, nu mai mici de 12 grade. Inainte de a fi introdusa la iernat ea trebuie taiata la nivelul solului. Primavara urmatoare se poate planta direct in gradina daca pericolul inghetului a trecut.

Gazania se inmulteste prin seminte. Acestea se seamana in martie, in locuri adapostite si rasar in cel mult 10 zile. Direct in gradini se poate semana in luna mai. De asemenea, planta se inmulteste prin butasi de varf de lastari. Perioada optima de inmultire este august-septembrie.

Lunar adaugati in apa cu care udati florile un ingrasamant lichid.

 

V-ar putea interesa si:
Cum ingrijiti Hocus Pocus, trandafirii grena cu galben

Cum se ingrijeste Iasomia de iarna

Cum se inmultesc Clopoteii de gradina (Campanula)

Inmultirea prin butasi la Trandafirul japonez (Hibiscus)


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *