Dalii anuale si Dalii perene – asemanari si deosebiri

In multe privinte putem vorbi de conditii asemanatoare de ingrijire pentru Dalii anuale si Dalii perene. Deosebirea majora consta in modul de inmultire, tipul radacinii si talia plantei.

Daliile anuale nu sunt mai inalte de 60 de cm, fata de cele perene care pot ajunge si la doi metri inaltime. De obicei cele anuale au florile simple, dar nu e o regula. Se intalnesc si plante cu flori duble sau gulerate.

Ingrijirea florilor. Daliile perene se intalnesc insa intr-o varietate de forme: anemone, gulerate (colerette), cactus, pompon, decorativ (spider) si globuloase.

Daliile anuale se inmultesc prin seminte. Ele se seamana in februarie – martie in locuri adapostite si rasar intr-o saptamana – doua. Nu se planteaza in gradina mai devreme de luna mai, pentru ca este o planta sensibila la brumele tarzii. Daliile anuale nu ingroasa radacini. 

Daliile perene se inmultesc cel mai adesea prin despartirea radacinilor tuberizate. Radacinile se separa pe portiuni de colet, avad grija ca fiecare portiune sa contina muguri din care vor porni lastari.

Cititi si Dalia – cand se scot radacinile si cum ierneaza

Daliile perene nu rezista iarna in gradinile din Romania. Radacinile trebuie scoase toamna din gradina si depozitate intr-un strat de turba, lasand neacoperita zona coletului. Radacinile de dalie (Dahlia)  se deshidrateaza foarte repede, de aceea e important sa le tineti in perioada repaosului in turba. Depozitati-i intr-un loc racoros, dar unde sa nu inghete, pana la momentul plantarii.

In rest, pentru Dalii anuale si Dalii perene avem aceleasi conditii de ingrijire: lumina multa, apa din abundenta, sol bine drenat si fertil. Inainte sa plantati daliile e bine sa incorporati materie organica in sol.

Mare atentie in cazul ambelor tipuri de plante la atacul melcilor. Acestia pot distruge complet frunzele daliilor.

 

V-ar putea interesa si:

Cum tratam Dalia de boala care distruge frunzele

Trandafirul de dulceata are un parfum fabulos

Orhideele atacate de paduchi – tratamente bio si chimice

 

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.