Cum se ingrijesc Pufuletii din gradini (Ageratum)

Pufuletii (Ageratum) coloreaza gradinile din iunie pana toamna tarziu. Cu florile lor mici, violet, filiforme, grupate in inflorescente dau culoare gradinii. In America de Sud de unde provine este o planta perena.

Planta are o talie medie de 15–20 cm. Exista si soiuri care ajung pana la 1 metru inaltime. Nu are pretentii deosebite in privinta luminii, substratului si udarii. Totusi creste si infloreste mai frumos pe soluri insorite. Cand udati, aveti grija ca apa sa nu ajunga si pe flori pentru ca pot mucegai. Pentru a prelungi perioada de inflorire se rup florile uscate periodic.

ageratum

Ingrijirea florilor. Ageratum se inmulteste frecvent prin seminte; mai rar, inmultirea se poate face si prin butasi de varf de lastari. Insamantarea se face in februarie-martie, in locuri adapostite. Semintele se acopera cu compost si se mentine umed la temperatura de 16 grade. Plantele rasar in 10–12 zile.

Pentru inmultirea prin butasi se taie la sfarsitul verii lastari de la plantele din gradina, fara flori. Lastarilor lungi de 5 cm li se elimina frunzele de la baza. Se pun la inradacinat intr-un ameste de turba, pamant de flori si nisip. Se acopera ghiveciul cu un plastic transparent si dupa cateva saptamani ar trebui sa apara si lastarii. Atunci Pufuletii se pot transplanta in ghivece mici si se ciupesc de 1–2 ori pentru ramificarea cat mai bogata a viitoarelor plante.

ageratum

In conditiile climei din Romania, Ageratum nu rezista peste iarna in gradini. Ei pot fi mutati in perioada sezonului rece in seresau alte locuri, feriti de inghet. Mutarea in gradini a rasadurilor sau a butasilor inradacinati in camp se face in cursul lunii mai, dupa ce a trecut pericolul brumelor si ingheturilor tarzii.

La fiecare doua-trei saptamani fertilizati cu un ingrasamant lichid pentru o inflorire abundenta.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

V-ar putea interesa si:

Taiati corect Liliacul si va face cascade de flori

Chinodoxa, sora Ghiocelului

Lacramioarele – cum le ingrijiti si le inmultiti corect

 

Coreopsis – culori superbe care atrag fluturii


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.