Echinopsis, cactusul cu flori mari si colorate

Echinopsis este unul dintre cei mai frumosi cactusi. Face flori mari, solitare, foarte frumos colorate. Nu este o plante pretentioasa. Ii trebuie doar lumina multa si apa putina. Suporta foarte bine soarele direct pe tot parcursul anului.

Echinopsis se si inmulteste usor, prin butasi, altoire si seminte.

echinopsis

Butasii se preleveaza de pe planta mama prin taiere dintr-o singura miscare, cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit si dezinfectat inainte. Lasati-i sa se usuce inainte de a-i planta. Butasii inradacineaza in o luna- o luna si jumatate. Perioada optima de butasire este in perioada aprilie–iunie, dar pot fi inmultiti si in restul anului. Puteti de asemenea separa puii care apar langa planta mama si care au deja radacini. Ei se planteaza imediat, inainte ca radacinile sa se usuce.

echinopsis

Altoirea este a doua modalitatea de inmultire a cactusului Echinopsis. Imbinarea trebuie sa se realizeze cat mai rapid, fara a lasa goluri de aer sau impuritati intre cele doua suprafete. Dupa alipire sau introducerea in despicatura portaltoiului, altoiul se fixeaza cu un elastic. Epoca optima pentru altoire este in lunile mai, iulie si august. Sudarea si cicatrizarea zonei de aderenta dintre altoi si portaltoi dureaza intre 10 si 20 de zile.

echinopsis

Nu in ultimul rand, cactusul se inmulteste prin seminte, obtinandu-se in acest fel un numar mare de plante, spre deosebire de inmultirea prin butasi. Atentie, in conditii de apartament semintele se obtin doar prin polenizare artificiala. Semanatul se face in ghivece nu prea inalte. Ca substrat pentru semanat se foloseste un amestec usor, bine drenat format din turba rosie si nisip. Dupa semanat, se uda prin infiltratie.

Sursa foto: fineartamerica.com, www.lapshin.org , www.pinterest.com

 

V-ar putea interesa si:

Orhideea neagra – mit sau realitate?

Orhideea tigru Stanhopea, flori mari si parfumate

Lisianthus, vedeta florariilor, poate fi crescuta si acasa


 

 

Trimite unui prieten :)

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.