Zambila, bijuteria gradinii de primavara

In limba greaca, Hyakinthos, denumirea stiintifica a Zambilei, inseamna piatra pretioasa. Si de fapt asa si e floarea, un fel de comoara mica. Tija florala sustine, la unele specii, chiar si 50 de flori ca niste clopotei. Simple sau duble, florile impresioneaza prin parfumul delicat si culorile vii de la rosu si roz, la albastru, violet, galben sau alb. Inducţia florala are loc vara, in timpul repausului, la temperaturi ridicate, de 20–22 grade. La o luna si jumatate- doua dupa inflorire, plantele intra in repaus.

zambila

Zambila este o planta care rezistenta la frigul din timpul iernii. Pentru inradacinarea bulbilor este nevoie ca acestia sa treaca printr-o perioada de temperaturi scazute, de 4–5 grade, timp de doua-trei luni.

In timpul cresterii si infloririi temperatura optima este de 16–18 grade. O

temperatura mai ridicata determina scurtarea semnificativa a perioadei de inflorire.

Zambila este una dintre florile care are nevoie de lumina multa, mai ales in perioada in care creste si se coloreaza florile. Se uda moderat, dar constant.

Prefera solurile si substraturile de cultura usoare, bogate in humus, foarte bine drenate, fertile, cu pH usor acid.

zambila

Zambilele pot cadea prada limacsilor. Folositi un moluscocid pentru combaterea acestora imediat ce ati depistat problema, in caz contrar riscati sa devoreze intreaga inflorescenta. Dintre boli, mai frecvent intalnite sunt putregaiul bacterian, mucegaiul cenusiu si bacterioza galbena. Aceste afectiuni pot fi prevenite tratand bulbii inainte de plantare.

 

V-ar putea interesa si:

De ce nu infloresc lalelele si zambilele plantate primavara

Ghiocelul, floarea cu antigel in frunze

Aster – stelutele colorate din gradini


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *