Cand si cum se taie dracena ca sa dea lastari noi

Exista peste 40 de tipuri de dracena (Dracaena) insa toate se taie si se ingrijesc intr-un mod similar. La un moment dat toate dracenele vor trebui taiate pentru ca devin inestetice, cu tulpini lungi si un grup de frunze in varf. Cum se taie dracena nu e diferit fata de yucca sau Cordyline, important e ca momentul sa fie bine ales.
Taierea tulpinii stimuleaza cresterea lastarilor si a frunzelor daca e facuta atunci cand trebuie, altfel puteti face rau plantei.

Exceptie fac taierile sanitare, cand se indeparteaza frunzele uscate, ramurile care au putrezit si sunt atacate de insecte sau ciuperci. Acestea pot fi facute in orice moment al anului pentru a proteja planta de raspandirea bolii.
Ingrijirea florilor. Taierile reprezinta o activitate stresanta pentru planta. E nevoie de timp pentru ca dracena sa isi vindece taietura. Taierile nu se fac vara sau iarna, exceptand situatiile amintite mai sus in care planta este afectata si trebuie imediat curatata.
Cititi si Yucca, inmultirea prin butasi si seminte
Momentul cel mai bun pentru taierile decorative este primavara. Dupa repaus, dracena are cresteri importante si seva circula mult mai repede in planta.
Puteti de asemenea sa mai faceti taieri la final de august – inceput de septembrie. Temperaturile nu mai sunt atat de mari, iar pana intra in repaus la final de toamna are suficient timp sa se refaca.
Cititi si Balcoane fara soare – cu umbra si semi-umbra. 10 plante recomandate
Nu e recomandat sa taiati Dracaena vara cand temperatura este ridicata si umiditatea scade. Pamantul de deasupra ghiveciului se usuca si radacinile devin vulnerabile.
Taieri nu se fac nici iarna, cand plantele sunt in repaus si refacerea lor este foarte greoaie.
Cititi si Cum si cu ce fertilizam violetele africane (Saintpaulia)
Taierile facute in perioade necorespunzatoare vulnerabilizeaza si mai mult planta care cade prada mai usor atacului daunatorilor si ciupercilor parazite.
Cum se taie dracena
Pentru inceput, taiati varful plantei, cu 5 centimetri mai jos de frunze. Daca puneti varful la inradacinat mare atentie ca taietura sa fie din prima, sa nu lezati tesuturile.
Taierile se realizeaza cu instrumente curate si ascutite. Lama se sterge cu dezinfectant dupa taierea fiecarul segment. Foarfeca sau cutitele ruginite sau neascutite care nu pot taia tulpina din prima deterioreaza tesutul. In aceaste conditii planta-mama taiata se recupereaza mult mai greu, iar segmentele de tulpina sau varful pot sa nu se mai prinda daca sunt zdrobite.
A doua etapa consta in scurtarea tulpinilor si sigilarea taieturilor. In cazul unei plante cu mai multe brate, pentru un plus de atractivitate, ele pot fi scurtate la dimensiuni diferite. Cu cat se taie mai de jos, cu atat vor aparea mai repede noii lastari.
DOCUMENTARE SUPLIMENTARA DESPRE DRACENA
Dracacena Fragrans, armonie, in verde si lime
10 plante care pot creste in pahare cu apa
O rana deschisa este o poarta de intrare pentru bacterii si fungi. De aceea este important ca rana sa fie sigilata dupa taieri. Puteti presara carbune care apr proprietati antiseptice si inchide taietura.
Se poate folosi si ceara topita care formeaza o bariera impotriva contaminarii cu microbi. In magazine gasiti Mastic pentru pentru sigilarea ranilor pomilor. Masticul, la fel ca toate celelalte tratamente, trebuie aplicat imediat dupa ranire sau cat mai curand posibil dupa orice dauna.
Lastarii noi apar dupa circa o luna. Intai cresc in lateral, apoi isi schimba directia in sus.