Puf alb si mortal pe plante: Metcalfa pruinosa

Metcalfa pruinosa e unul dintre cei mai periculosi daunatori, atat in gradina cat si in sere si apartamente. Ataca peste 200 de specii de plante, de la pomi si arbusti fructiferi la plante ornamentale. Este usor confundatat si in mod gresit cu paduchele lanos (Eriosoma lanigerum) datorită pufului alb al larvelor.

E usor de depistat, pe tulpina plantei si frunze vedeti cu ochiul liber un puf alb, asemenator cu vata sau bumbacul. Metcalfa pruinosa este o cicada polifaga, de pana la 8 mm lungime, cu aripi. Are o culoare cenusie.

In functie de conditiile climatice, perioada in care ataca plantele in gradini este din mai pana in octombrie. In locuri calde precum serele sau apartamentele nu se tine cont de acest interval. Adultii prefera sa stea in locurile mai umbrite, fiind deranjati de lumina soarelui.

Larvele sunt de culoare alba si au corpul acoperit cu o secretie ceroasa albicioasa. Ele secreta de asemenea o substanta dulce care favorizeză dezvoltarea ciupercilor parazite, cu efecte foarte grave pentru plante.

Plantele atacate de Metcalfa pruinosa se opresc din crestere, diferentierea mugurilor de rod nu mai are loc, lemnul nu se matureaza, iar fructele nu se mai dezvolta.

Ingrijirea florilor. Combaterea acestei cicade este destul de greu de realizat, pe de o parte din cauza secretiilor cerate de pe suprafata larvelor, cat si capacitatii mari de a migra de pe o planta pe alta pe care sa o infesteze.

E indicat sa indepartati cu o carpa moale din bumbac puful acela vatos format din larve pentru o combatere mai eficienta. Folositi apoi substante chimice la interval de 5-7 zile, alternativ, in cazul unui atac masiv. Rezultate bune s-au obtinut cu Confidor, Nurelle, Actellic, Actara si Mospilan. Stropiti ambele parti ale frunzelor, baza lujerilor, precum si crapaturile scoartei. Daca ati mai folosit anterior unul din aceste produse incercati altul, daunatorii dezvolta o anumita rezistenta o data ce folositi in mod repetat un insecticid.

 

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 

V-ar putea interesa si:

Cum ingrijiti Hocus-Pocus, trandafirii grena cu galben

Cum obtineti rasadurile de Petunii

Cum se ingrijeste Cryptostegia sau Vita de cauciuc

 

Cum sa ai Lamai cu flori si fructe

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.