Cum se taie muscata corect pentru o inflorire bogata

se taie muscata

Muscata clasica are nevoie de doua taieri pe an: primavara si toamna. Daca se taie muscata corect  nu va avea doar o forma frumoasa planta, ci se stimuleaza cresterea activa si se prelungeste perioada de inflorire. 

Taierile sunt diferite in functie de modul in care treceti plantele peste perioada rece. 

bobocii de muscata nu se deschid

Ingrijirea florilor. Daca muscatele intra in repaus in octombrie, la sfarsitul lunii, in functie de temperaturile din timpul noptii si din timpul zilei, e momentul sa scurtati la jumatate lastarii plantelor din ghiveci.

Cititi si Fertilizarea begoniilor – cand si cum se face

In aceasta forma planta va trece peste iarna cu ingrijirile specifice. O a doua serie de taieri ar trebui sa o faceti in primavara, in aprilie. Curatati toate frunzele uscate si scurtati lastarii la 10-15 cm. Butasii astfel obtinuti pot fi pusi la inradacinat, pentru a obtine noi plantute.

Indepartati orice tulpina pare nasanatoasa. Tulpinile sanatoase raman ferme daca sunt usor apasate intre degete. Daca doriti o muscata mai putin lemnoasa taiati concentrandu-va pe tulpinile care au inceput sa devina lemnoase. 

Cititi si Ferestre inflorite! Flori in jardiniere pentru pervaz si balcon

Daca tineti muscatele in vegetatie iarna fara perioada de repaus cel mai bun moment pentru taieri este toamna tarziu sau chiar inainte de a le aduce in interior. Scurtati lastarii cu o treime pana la jumatate, cu precadere cele lemnoase. 

Muscatele curgatoare se tund primavara, pana la trei noduri, dupa ce au iesit din repaus. In felul acesta dati posibilitatea plantei sa se regenereze. Lastarii pe care i-ati taiat ii puteti pune la inradacinat. Butasii trebuie sa aiba 3 noduri.

Cititi si Bobocii de muscata se usuca inainte sa infloreasca – cauze si remedii

Se taie muscata oblic sub ultimul nod si se indeparteaza ultima pereche de frunze. Butasii se prind repede intr-un amestec de pamant de flori si nisip.

Ciupirea e a treia modalitate de taiere a plantelor. Ea le obliga sa creasca mai compacte si stufoase pentru ca ramurile se ramifica inca de cand planta e mica. Perioada optima este primavara. 

Pe larg despre ciupirea muscatelor in acest articol, click pe link – Ciupirea muscatelor- cand, cum si de ce se face

Trimite unui prieten :)

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.