Bobocii de muscata se usuca inainte sa infloreasca – cauze si remedii

Exista mai multe cauze pentru care bobocii de muscata se usuca inainte sa infloreasca. Planta este programata genetic sa isi asigure urmasi, ea isi va canaliza energia ca sa faca boboci, insa de multe ori nu mai are si puterea necesara sa isi deschida florile. 

Ingrijirea florilor. Am sa trec in revista mai jos doar greselile de ingrijire care pot fi corectate imediat ce sunt identificate. Uscarea bobocilor poate fi insa si urmarea unor boli pe care le are planta si pe care le voi trata separat, intr-un alt material.

bobocii de muscata nu se deschid

1 RESURSE INSUFICIENTE

Tineti cont de faptul ca in ghiveci resursele sunt limitate si la un moment dat doar apa de udat nu este suficienta pentru hranirea plantei. Se intampla adesea ca planta sa nu mai aiba resursele necesare sa infloreasca si bobocii de muscata se usuca. Remediu – fertilizati cu un ingrasamant special pentru muscate cu flori. Majoritatea produselor care se gasesc pe piata au o formula NPK 4-6-8. Urmariti insa sa aiba si alte micro si macro elemente: Fe, Mn, Cu etc

Cititi si Muscate cu lastari lungi si flori putine – cauze si remedii

2. LUMINA INSUFICIENTA

Muscata este o planta care are nevoie de multe ore de lumina directa pe zi – cel putin 6. In lipsa luminii frunzele se ingalbenesc, la fel si bobocii, se usuca. Remediu: mutati planta intr-un loc cu soare mult, dar aveti grija sa si primeasca apa suficienta, niciodata atunci cand soarele bate direct pe frunze. 

Cititi si Muscata stelata de culoarea bronzului: Pelargonium Vancouver

3. APA INSUFICIENTA

Tocmai pentru ca sta in soare direct muscata are nevoie si de udari pentru ca solul se usuca rapid. Daca nu primeste apa de ajuns, frunzele incep sa se ingalbeneasca de la margini spre centru si bobocii se usuca si devin goi pe interior. 

Atentie insa ca excesul de apa are acelasi efect – frunzele mor si bobocii se inmoaie si nu se deschid. Remediu – udati muscata numai atunci cand stratul de la suprafata ghiveciului este putin uscat. Aveti grija ca apa sa nu ajunga pe frunze, pe boboci sau pe flori.  

Cititi si De ce se innegresc tulpinile si frunzele de muscate: Botrytis cinerea

4. SPATIU INSUFICIENT

Ghiveciul prea mic poate fi si el o cauza  pentru care bobocii de muscata se usuca inainte sa infloreasca. Radacina muscatei este viguroasa si ramificata. Cand radacinile ocupa intreg spatiul pe care il au la dispozitie planta incepe sa dea semne ca are nevoie de mai mult: frunzele se ingalbenesc, iar florile pot sa nu mai apara, sa fie din ce in ce mai putine sau uneori bobocii de muscata se usuca inainte sa infloreasca. Remediu: transplantati intr-un ghiveci cu un numar mai mare, adecvat dimensiunilor plantei. Puteti fasona usor radacinile in momentul transplantarii. Atentie, nu faceti aceasta operatiune atunci cand muscata are flori. Transplantarile se fac primavara devreme. 

Cititi si Cand, cat si cum se fertilizeaza muscatele – formula NPK

VIDEO AICI:

Cititi si

Cum schimbati culoarea Hortensiilor

5 plante pentru locuri umbroase, care infloresc mult

Cum pregatim florile din vaza ca sa tina cat mai mult

Trimite unui prieten :)

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.