Ciupirea muscatelor – cum, cand si de ce se face

ciupirea muscatelor

Ciupirea muscatelor este o operatiune prin care se indeparteaza varful tulpinii sau al lastarilor laterali. Scopul este acela de a permite plantei sa se ramifice prin producerea de noi lastari. Acestia vor aparea imediat sub locul unde a fost ciupita planta. 

Ciupirea este o operatiune esentiala, lipsa ei, asociata cu lipsa taierilor periodice de intretinere, va transforma muscata intr-o planta inestetica si cu flori putine.

ciupirea muscatelor

Cand se face ciupirea muscatelor

Perioada pentru ciupirea plantelor tinere de muscata este primavara, insa ea se poate face in orice moment al anului dupa ce butasul a inradacinat. Planta se ciupeste in momentul in care incepe sa creasca iar lastarii laterali sunt in stare verde. 

Cititi si Cum stimulam inflorirea muscatelor

Nu se face ciupirea muscatelor imediat dupa transplantare. Mai intai trebuie sa lasam planta sa se acomodeze cu noua situatie, sa inceapa sa fie mai viguroasa. Dupa 3 saptamani de la mutarea in noul ghiveci se poate face si ciupirea. 

Cum se face ciupirea muscatelor

Ingrijirea florilor. Varful de crestere se indeparteaza cu grija fie cu ajutorul unghiilor, fie cu foarfeca, prin taiere. Mare atentie ca foarfeca sa fie dezinfectata pentru ca plantele fiind mici nu au protectie astfel incat sa poata lupta cu eventualii agenti patogeni. 

Dupa indepartea varfului de crestere de pe tulpina sau de pe lastarii secundari mugurii laterali aflati in apropierea locului unde a avut loc incizia incep sa se dezvolte rapid. In felul acesta planta se ramifica si capata un aspect mai echilibrat. 

Cititi si Ingrasaminte naturale pentru muscate

In prima faza ciupirea intarzie inflorirea, pentru ca sunt indepartate varfurile de crestere unde apar si bobocii. Ulterior insa, o data ce planta a inceput sa se ramifice, perioada de inflorire se prelungeste pentru ca avem mai multi lastari pe care vor aparea flori treptat. 

Cititi si Cand si cum se uda cactusii si suculentele

Ciupirea se poate repeta o data ce noii lastari au aparut si au inceput sa creasca. Nu exagerati insa. Doua ciupiri pe sezon sunt suficiente. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.