Ce sa NU faci cand aduci o floare in casa. 5 sfaturi pentru flori

S-a intamplat ca la scurt timp duca ce aduceti in casa o planta sa se ofileasca? S-a intamplat sa ii cada florile si bobocii? Sunteti indignati ca se intampla toate astea desi ati udat-o, ati mutat-o intr-un ghiveci mai mare si ati pus ingrasaminte? Ei bine, se intampla tocmai pentru ca le-ati facut! Am trecut in materialul de mai jos 5 sfaturi pentru flori, mai exact ce sa nu faceti cand va cumparati o planta.

Ingrijirea florilor. 5 sfaturi pentru flori
- NU schimbati ghiveciul
De cele mai multe ori ghiveciul in care cumparati planta este suficient de mare pentru nevoile ei, cel putin in anul respectiv. Cand florile sunt mici, transplantarile se fac, ca regula, in fiecare an, primavara. Desigur exista si exceptii, plante care cresc foarte repede si uneori necesita sa fie transplantate de doua ori pe an – cum este Cardamonul de exemplu.
Cititi si Muscate cu lastari lungi si flori putine – cauze si remedii
Daca ati cumparat o planta noua, nu schimbati ghiveciul decat in situatia in care radacinile au iesit prin orificiile de scurgere. Si in acest caz mutati planta doar daca nu este inflorita.
Un ghiveci mai mare decat necesitatile plantei dauneaza si poate duce chiar la moartea ei pentru ca apa nu mai ajunge la radacini de jos in sus. In plus, radacinile se incolacesc in jurul vasului, centrul ramane liber, situatie care nu e deloc de dorit.
Cititi si Cum scapati plantele de afide sau paduchi
Mutati in ghiveci mai mare doar daca ati cumparat rasaduri si sunt in alveole sau ghivece (paharute) mici.
- NU schimbati pamantul
In momentul in care sunt crescute in pepiniera, plantele beneficiaza de un sustrat adecvat speciei. E esential sa ii respectati cerintele, in special cele legate de aciditate.
Un pamant special pentru muscate, trandafiri, violete etc va asigura necesarul de nutrienti, prin urmare nu e nevoie sa il schimbati mai devreme de un an.
Cititi si Furnicile in gradina- sunt sau nu periculoase. Metode bio de combatere
Un substrat, oricat de bun ar fi, daca nu corespunde cerintelor unei anumite plante, poate sa duca la moartea ei rapida.
In plus, sunt plante, cum sunt citricele, care traiesc in simbioza cu anumite ciuperci care le ajuta sa se hraneasca. In sol, in jurul radacinilor vom gasi o retea de hife care se distruge daca transplantati cu totul.
- NU indepartati invelisul pastilei in care a inradacinat
Daca e absolut necesar in transplantati, incercati sa nu deranjati radacinile. Si mai ales nu rupeti invelisul pastilei de turba in care planta a inradacinat. Acesta protejeaza radacinile inclusiv de daunatorii din sol. El nu reprezinta o piedica in calea dezvoltarii radicelor, pentru ca pot fi cu usurinta penetrate de acestea.
Cititi si Cum combinam plantele in ghiveci
Sunt alte plante, ca de exemplu orhideele, care au atasat de radacini un mini-cosulet. Acolo se afla ingrasaminte cu eliberare lenta care ajuta la hranirea florii.
Cosuletul permite radacinilor sa intre printre orificiile lui, nu le obstructioneaza. El poate fi indepartat dupa ce substantele s-au epuizat, asta inseamna la urmatoarea transplantare, peste un an. Pentru a nu leza radacinile, se poate taia cu foarfeca.
- NU fertilizati imediat ce ati cumparat planta
Cat a stat in pepiniera, planta a fost udata si hranita cu substante speciale, de cele mai multe ori fiind vorba despre substante cu eliberare lenta. Asta inseamna ca cel putin cateva luni nu e nevoie de fertilizari.
Excesul poate arde radacinile. De aceea, cel putin cateva saptamani nu fertilizati.
Cititi si Cand si cum scoatem afara florile din casa primavara
- NU tineti planta noua la un loc cu celelalte
Exista mari sanse ca planta pe care ati cumparat-o sa aiba daunatori sau oua de insecte, greu de detectat la o prima vedere. Daca o veti aseza un la loc cu celelalte riscati sa le infestati pe toate.
E recomandat ca timp de doua-trei saptamani sa o tineti intr-un fel de carantina, departe de alte ghivece. Observati cu atentie orice schimbare si interveniti prompt daca vedeti insecte.