Passiflora, inmultirea prin butasi in 5 pasi simpli

La Passiflora, inmultirea prin butasi nu e atat de complicata asa cum ne-am astepta, iar rata de prindere este mare.

Inmultirea prin butasi, spre deosebire de inmultirea prin seminte, ne ofera certitudinea aparitiei unor pui identici cu planta mama.

 Daca lucrati curat si oferiti butasului conditiile de care are nevoie pentru emiterea radacinilor sigur veti reusi sa inmultiti planta.

Pasul 1 – Passiflora Îngrijire

 

Examinarea plantei mama si recoltarea lastarilor. Alegeti o planta matura si sanatoasa pe care sa o inmultiti. Puteti pregati si planta mama cu cateva zile inainte prin pulverizari cu un hormon.

Taiati lastari mai lungi, iar in aceasta faza doua aspecte sunt foarte importante.

Primul: instrumentul cu care taiati trebuie sa fie foarte ascutit, sa nu distruga tesuturile, si sa fie foarte curat si dezinfectat. Ideal este sa folositi o foarfeca de gradina faca face o taietura curata, dar se poate folosi si o foarfeca obisnuita ascutita, care nu e ruginita sau murdara.

Al doilea aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere este faptul ca butasii de Passiflora se deshidrateaza usor. Asa ca, dupa ce au fost prelevati, ei trebuie pusi in apa pana la inradacinare.

Daca nu aveti posibilitatea, macar infasurati baza tulpinii intr-un servetel ud.

Pasul 2 – Passiflora Îngrijire

 

Realizarea butasilor. Lastarii mai lungi pe care i-ati taiat de pe planta mama se scurteaza la randul lor. Passiflora se inmulteste atat prin butasi de varf de lastar cat si prin tronsoane de lastar.

Asta inseamna ca dintr-un lastar mai lung putem realiza doi, trei sau patru lastari.

Pastrati aceeasi rigurozitatea in ceea ce priveste curatenia. Puteti sectiona lastarul cu un cutter ascutit care nu va leza vasele plantei prin care se alimenteaza.

Passiflora, inmultirea prin butasi. Butasii care se realizeaza trebuie sa aiba doua noduri. La nodul de jos, de unde vor porni radacinile, taietura se face cat mai aproape, la 2 mm aproximativ.

In partea de sus, la frunza, taietura de deasupra se poate face si la 1 cm.

Cel mai important aspect in aceasta faza este sa respectati polaritatea, adica directia de crestere a plantei.

Pasul 3 – Passiflora Îngrijire

 

La Passiflora, inmultirea prin butasi continua cu fasonarea acestora. La nodul superior, cel care ramane sus, se pastreaza o frunza in aceasta faza. De la nodul bazal se inlatura atat frunza cat si carcelul cu care planta se prinde de obiectele din jur pentru a se sustine.

La randul sau frunza care a ramas atasata nodului de sus se taie pe jumatate, cu o foarfeca ascutita si curata. In acest fel se reduce transpiratia, planta nu mai pierde atat de multa apa, iar sansele ei sa inradacineze cresc.

Pasul 4 – Passiflora Îngrijire

 

Aici am ajuns la punerea la inradacinat a butasilor de passifloraPentru a creste sansele de reusita, puteti apela la un hormon de inradacinare.

Cum se foloseste: treceti baza butasului prin gelul de inradacinare sau prin praful de inradacinare. Aplicati uniform.

Butasul astfel pregatit se pune in substratul de inradacinare. Acesta e format dintr-un amestec de turba si perlit, care sa mentina o umiditate ridicata. Puteti folosi si pastile Jiffy in care infigeti butasul.

Folositi betisorul de plantare ca sa faceti groapa in care infigeti butasul, pentru ca altfel riscati ca hormonii sa ramana in pamant.

Butasii de Passiflora pot inradacina si in pahare cu apa. Ei se pregatesc in acelasi mod.

Pasul 5 – Passiflora Îngrijire

 

Ingrijirea butasului. Asigurati-va ca butasul pus la inradacinat are parte de o umiditate ridicata. Pentru a-i asigura un microclimat puteti sa il acoperiti cu un pet. In acest caz e necesar sa aerisiti zilnic.

E important sa primeasca si lumina suficienta. Daca inmultiti vara, nu lasati ghiveciul cu butasi in bataia directa a soarelui. Pe un pervaz e numai bine.

In cazul in care optati pentru inmultirea in apa, improspatati-o periodic.  Dupa doua-trei saptamani ar trebui sa apara radacinile.

Nu plantati imediat. Asteptati pana cand radacinile ajung la cel putin un cm lungime.

Sursa foto: growsonyou.com, seedsofeaden.com

 

V-ar putea interesa si:

Anthurium cu flori ca ciocolata (Anthurium andreanum)

Cum se ingrijeste si se inmulteste Balsamina

Cum combateti musculitele negre din jurul plantelor

 

 

Cum se ingrijeste Mona Lisa, floarea care seamana cu un ruj


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.