Cum cresteti Mango acasa, din seminte

Sa cresti Mango (Mangifera indica) acasa poate fi o experienta interesanta, mai ales ca este un pom exotic cu o crestere destul de rapida, cu un frunzis frumos si ciorchini de flori. Pentru a germina semintele, indepartati cu atentie coaja lemnoasa exterioara. In interior puteti gasi una sau mai multe seminte mai mici, in forma de fasole. Pentru a fi viabile, ele trebuie sa fie albe si fresh.
Le puteti pune la germinat la fel ca samburii de avocado: fie suspendate cu scobitori deasupra apei, fie plantate in pamant. Folositi manusi cand umblati cu ele. Seva poate fi iritanta pentru piele.
Ingrijirea florilor. Semintele trebuie tinute la 21 de grade pentru a creste si trebuie udate constant, fara a lasa substratul sa se usuce. In aproximativ doua saptamani germineaza. Rasadurile vor creste destul de repede in timpul primului sezon, dar nu ar trebui sa fie replantate in alt ghiveci mai mare pana in anul urmator.
Plantutele au nevoie de lumina multa, dar nu soare direct. O data ce plantuta a inceput sa creasca, asezati-o intr-un loc unde sa aiba lumina multa, afara pe terasa sau in curte daca este posibil.
Udatati regulat, dar nu lasati apa sa balteasca pentru ca planta moare. Plantati intr-un sol bogat, bine drenat. Fertilizati cu ingrasaminte lichide in perioada de crestere. Specialistii spun ca ii prieste ingrasamantul pentru rosii. Opriti administrarea inainte de a intra in perioada de repaus iarna.
Mango are o crestere destul de rapida si se transforma intr-un copacel in 4-5 ani. Il puteti tine sub control prin taieri succesive.
Lastarii tineri sunt rosietici la culoare, cei maturi au frunze verde inchis, lucioase. Pomul este autofertil. Florile apar cu sutele si sunt adunate in ciorchini. Putine dintre ele leaga si devin fructe. De altfel, posibilitatea sa culegeti Mango din propriul pom este mica daca nu il cresteti intr-un loc protejat sau in sera. Merita insa efortul pentru ca e atractiv, iar experienta cresterii unei plante exotice e interesanta.
Atentie mare, Mango este sensibil la ger si nu rezista iarna in gradinile din Romania. Mutati ghiveciul in care este plantat in interior, imediat ce temperatura de afara scade. Ierneaza la lumina, la temperaturi ceva mai scazute si nu isi pierde frunzele pe perioada sezonului rece.
V-ar putea interesa si:
Cum se creste ananasul in ghiveci
Cresteti acasa un Pomelo din semintele fructelor
Cresteti Pepino la voi acasa, in ghivece si gradini
Bună ziua! Ați putea scrie și un articol puțin mai detaliat despre cum se tine sub control în ghiveci, care sunt taierile pentru ramuri cât și pentru rădăcini? Se aseamănă cu procedurile pentru bonsai? Mulțumesc!
In ghiveci planta se dezvolta atat cat ii permite spatiul. Nu e nevoie sa se intervina in mod special la nivelul radacinilor cum este in cazul bonsailor. Se fac doua tipuri de taieri – de formare si de intretinere. Taierile de formare se fac in momentul in care planta a ajuns la o inaltime la cre vreti sa se ramifice sa formeze coroana. Din locul unde taiati se aparea ramificatiile. Se patreaza de obicei trei ramificatii. Ulterior trebuie sa faceti taieri de intretinere – sa eliminati toate cresterile prea subtiri sau care sunt vatamate, astfel incat centrul plantei sa nu fie aglomerat si lumina sa patrunda la toate frunzele si florile.