Cum se ingrijeste Albuca spiralis sau Planta tirbuson

Albuca spiralis este o planta cu totul si cu totul neobisnuita datorita formei frunzelor sale. Creste pana la 20 cm inaltime, formand grupuri mici. Frunzele sunt verzi, spiralate, de unde si numele popular de Planta tirbuson.

Cu o ingrijire adecvata, va va rasplati cu flori parfumate, de culoare galben verzui, asemanatoare cu cele de orhidee. Florile dureaza in jur de o luna.

Frunzele neobisnuite apar primavara din bulb. Bulbul are nevoie de o perioada cu temperaturi mai scazute ca sa produca frunzele. Nu o lasati la mai putin de 15 grade pentru ca va muri. Pentru ca este sensibila la frig, in Romania nu poate fi crescuta decat ca planta de apartament.

Se dezvolta bine in locurile unde este caldura in perioada ei de crestere care in Romania coincide cu perioada de iarna. Pastrati substratul reavan in aceasta perioada si nu-l lasati sa se usuce. Primavara va face numeroase flori galben-verzui care aduc la miros cu vanilia.

In zonele natale ale plantei, adica in Africa de Sud, dupa sezonul ploios urmeaza cel secetos. Si noi ar trebui acasa sa respectam aceasta succesiune. In aceasta perioada planta intra in repaus.

Ingrijirea florilor. Lumina joaca un rol foarte important in dezvoltarea acestei plante. Albuca spiralis va face frunzele spiralate caracteristice numai daca are suficienta lumina si apa. Daca e asezata intr-un loc mai umbrit, frunzele nu se vor increti.

Plantati bulbul intr-un sol bine drenat pentru ca excesul de apa duce la putrezirea radacinilor. Asezati ghiveciul intr-un loc luminos dar nu cu soare direct. Atentie mare la cantitatea de apa. Nici prea multa ca putrezeste, nici prea putina pentru ca va afecta frunzele si florile.

Dupa ce florile s-au trecut, taiati tija. Rariti udarile si bagati planta in repaus. Isi va pierde in totalitate frunzele, dar asta nu ar trebui sa va ingrijoreze. Daca o pastrati in casa, e posibil chiar sa isi pastreze frunzele, dar va arata rau. Toamna tarziu incepeti sa udati cu regularitate si in curand vor aparea si frunze crete.

sursa foto: reddit.com, www.pinterest.com

 

V-ar putea interesa si: 

Cum ingrijiti Arum palestinum sau Cala neagra

Cum se ingrijeste Planta sticla (Jatropha) 

Cum se creste si ingrijeste acasa portocalul

VIDEO: 5 dintre cele mai neobisnuite flori din lume

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.