VIDEO: Cum se inmulteste Cercelusul prin butasi

Cercelusul (Fuchsia) se inmulteste prin butasi erbacei primavara sau butasi semilignificati vara sau la inceputul toamnei.

Butasii prelevati primavara vor inradacina in doua- trei saptamani si vor inflori in acelasi an.

VIDEO:


 

Pentru a desprinde butasul de pe planta mama folositi un cutit foarte ascutit sau o foarfeca de gradina. In ambele cazuri dezinfectati inainte instrumentele.

Ingrijirea florilor. Un propagator incalzit este ideal pentru inradacinarea butasilor, dar daca nu aveti unul puteti inradacina cu succes butasii acoperind recipientul in care sunt plantati cu un pet, capac de plastic sau chiar si o punga transparenta.

Butasul trebuie sa aiba in jur de 8 cm lungime, cu 3 noduri. Taiati sub ultimul nod. Cercelusul se ofileste repede, de aceea e indicat sa tineti butasii intr-un pahar cu apa pana ii plantati.

Taiati primele doua randuri de frunze pentru a reduce transpiratia. Treceti baza butasului printr-un stimulent de inradacinare praf, lichid sau gel.

Faceti o gaura cu un betisor sau un creion in substratul in care urmeaza sa plantati butasul. In acest fel nu e pericol ca stimulentul rizogen sa se stearga de pe butas. Substratul de inradacinare este alcatuit din doua parti compost si o parte nisip sau perlit. Plantati-i la distante suficient de mari astfel incat frunzele sa nu se atinga.

Udati bine si acoperiti vasul de plantare pentru a mentine umiditatea ridicata.

Asezati butasii la lumina, dar nu in bataia directa a soarelui. Mentineti substratul umed si o temperatura peste 18 grade. Dupa doua- trei saptamani ar trebui sa se formeze radacinile.

Cand sistemul radicular e suficient de bine dezvoltat, Cercelusul se repica in ghivece individuale.

V-ar putea interesa si:

Cum se creste Fuchsia – ghivece si substrat

In ce conditii ierneaza Cercelusul (Fuchsia)

Fuchsia, alegerea ideala pentru terase


 

Inmultirea prin butasi a muscatelor – ghid pas cu pas

Views All Time
Views All Time
555
Views Today
Views Today
5
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.