VIDEO: 7 plante care fac radacini usor in apa

Violetele (Saintpaulia) sunt printre plantele care fac radacini usor, chiar si in vase cu apa. Pentru butasire se alege o frunza sanatoasa, matura, daca se poate nu de pe ultimul rand din rozeta.

Se poate inmulti in orice perioada a anului.

Pe acelasi principiu se inmulteste si Gloxynia (Sinningia). In substrat se poate inmulti cu succes si dintr-un fragment de frunza daca el cuprinde o parte din nervura mediana. Substratul folosit la inradacinare poate fi format din perlit, turba sau nisip.

La Impatiens butasii de varf de lastari fac radacini usor . Butasii se taie sub al treilea nod, se elimina frunzele de la baza. Folositi acelasi substrat alcatuit din turba fibroasa amestecata cu perlit sau nisip ca in cazul Gloxiniei. La fel de usor inradacineaza in pahare cu apa.

In cazul Muscatelor (Pelargonium) e si mai simplu pentru ca, pe langa varfurile de lastari, se pot pune la butasit si fragmente de lastari cu 2-3 noduri. Perioada optima de inmultire este in august – septembrie sau februarie – martie.

In sticle cu apa sau substrat din turba si perlit fac radacini usor si butasii de Hibiscus (Trandafir chinezesc/japonez). Folositi varfurile de lastari semilemnificati, taiati la 3 noduri. Eliminati frunzele de la baza. In circa o luna de zile ar trebui sa apara radacinile.

La Telegraf (Tradescantia) e de ajuns un fir pentru ca in scurt timp sa umpleti casa! Fac radacini usor, iar plantele pot trai chiar in borcanul cu apa cu conditia sa o schimbati periodic si sa primeasca substante hranitoare.

Un mod ceva mai aparte de inmultire intalnim la Papirus (Cyperus). Tot prin butasi se inmulteste, numai ca rozeta de frunze impreuna cu o bucata de tulpina se pun in apa, cu tulpina in sus. Radacinile apar dupa doua-trei saptamani in locul unde se prind frunzele de tulpina, iar ulterior de acolo se inalta si noi tulpini cu rozete de frunze.

Ingrijirea florilor. Folositi pentru inradacinarea butasilor vase cu gatul lung, de preferabil sticle. Daca nu aveti, puteti folosi borcane sau pahare si sa confectionati in jurul tulpinii un guleras, astfel incat baza butasului sa nu atinga fundul vasului.

Nu puneti mai multe specii de plante la inradacinat in acelasi vas. Puteti pune insa mai multi butasi de la aceeasi planta.

V-ar putea interesa si: 

Inmultirea prin butasi la Trandafirul japonez

Papirusul are nevoie de umiditate mare

Impatiens, Sporul casei colorat

Violeta africana – inmultirea in conditii optime


 

 

Cata lumina trebuie sa dai plantelor

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.