Vascul – de la planta parazita la simbolul prosperitatii

viscum album

Vascul (Viscum album) este o planta care creste pe tulpinile altei plante. Radacinile vascului patrund in scoarta copacului-gazda si extrag substantele nutritive, minerale si apa de care planta are nevoie. Vascul este deci o planta semiparazita erbacee, cu aspect de tufa, cu ramuri ingrosate la noduri, de unde se rup cu usurinta. Creste de obicei pe mar, dar si pe alti copaci cu scoarta subtire – stejar, castan, plop, arbori fructiferi si uneori si pe conifere: brad, molid sau pin.

Fructele care apar spre sfarsitul toamnei si iarna sunt albicioase, cu aspect sticlos si sunt toxice.

viscum album

Este o planta periculoasa pentru copacul gazda pe care creste. Ramurile parazitate de vasc se vor usca in timp din cauza ca e afectata circulatia sevei brute. O planta pe care s-a dezvoltat vascul in exces va muri. Singurul aspect pozitiv este alela ca vascul creste lent, un internod pe sezon de vegetatie.

Ingrijirea florilor. Daca v-ati propus sa cresteti vasc pentru a valorifica ramurile in perioada sarbatorilor, atunci va trebui sa ii asigurati lumina pentru crestere de-a lungul anului.

Cititi si Cum se ingrijeste Tecoma sau Esperanza

Se inmulteste prin seminte. Cea mai buna perioada de inmultire este in martie-aprilie, atunci cand semintele sunt coapte. Faceti o crestatura cu briceagul pe scoarta ramurii unde ati ales sa creasca vascul. Ramura ar trebui sa fie suficient de groasa din mai multe motive – o data pentru a reusi sa se autohraneasca si in acelasi timp sa  hraneasca si vascul si in al doilea rand pentru a sustine si greutatea tufei de vasc. Un diametru de 10 centimetri e considerat bun.

Cititi si Cum se ingrijesc Crizantemele la ghiveci

Spuneam ca vascul prefera lumina, deci ramura pe care o alegeti ar trebui sa fie pozitionata mai sus, nu la baza pomului. Desprindeti foarte usor scoarta. Sub scoarta puneti samanta de vasc pe care in prealabil ati scos-o din fruct. Legati apoi scoarta cu sfoara sau sarma speciala de gradina.

viscum album

Rata de germinare a vascului este scazuta, doar una din 10 seminte se dezvolta. De aceea daca vreti sa inmultiti cu succes repetati operatiunea cu mai multe seminte.

Un alt aspect de care ar trebui sa tineti cont si care mareste rata de succes este sa alegeti pe cat posibil aceeasi specie de copac gazda. Adica daca vascul a crescut pe mar, puneti semintele tot pe un mar. Asta desigur in cazul in care cunoasteti provenienta vascului pe care vreti sa il inmultiti.

Cititi si Oxalis – ce facem cu plantele toamna si iarna

O multitudine de mituri sunt legate de vasc. Conform traditiei, vascul se pune la usi, la ferestre in noaptea Anului Nou pentru a aduce spor in casa si sa apere gospodaria de lucruri rele. Se spune de asemenea ca cei care se saruta sub vasc la cumpana dintre ani vor ramane tot anul impreuna.

Simbolistica vascului e intalnita si in mitologia altor popoare. Legendele nordice vorbesc despre zeul Baldur care a fost ucis cu o sulita dinlemn de  vasc. Mama lui, Frigg- zeita iubirii si a frumusetii, a izgonit planta, condamnand-o sa traiasca numai in copaci. Cand Baldur a inviat, Frigg a facut din vasc simbolul iubirii.

Cititi si

Cum protejati trandafirii iarna

Florile anului 2019

Florile care infloresc iarna in casa

 

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.