Cum se ingrijeste Vanda, o orhidee rara

Vanda este o specie de orhidee epifita, originara din padurile tropicale din Asia, arhipelagul indonezian si Australia. Fiind o specie epifita, ea foloseste alta planta drept suport. In mediul natural, orhideea traieste agatata sau fixata de alte plante, fara a fi insa o specie parazita si fara a dauna plantei de care se agata.
Ingrijirea florilor. Pentru ca adesea in apartamente este greu sa i se reproduca mediul natural, Vanda creste fie in suporturi suspendate, fie intr-un substrat usor si foarte bine drenat. Substratul se va mentine permanent reavan vara si se va lasa sa se usuce usor intre doua udari iarna.
Vanda este o orhidee de sera calda. Vara are nevoie este de 30 de grade, iar iarna 13-15 grade.
Solicita multa lumina, dar atentie, soarele direct de la miezul zilei ii dauneaza.
Umiditatea atmosferica optima este de 70–80% vara si jumatate iarna.
Cea mai cunoscuta este specia Vanda tricolor. Planta are frunzele lineare, lungi de pana la 45 cm. Florile sunt parfumate, au sepalele si petalele colorate in galben–crem cu striatii maro–roscat.
Foarte apreciata de colectionari este Vanda albastra, foarte rara.
Vanda infloreste iarna, iar perioada de repaus este vara. Rarirea udarilor si scaderea temperaturii sunt factorii care determina instalarea repausului.
Se inmulteste prin butasi, perioada optima fiind la finalul infloririi. Se pot folosi ca butasi atat varfurile de lastari cat si fragmentele de lastari cu 2–3 noduri. Pentru ca in cele mai multe cazuri butasii au deja radacini adventive, ei se planteaza direct.
Sursa foto: Wikipedia
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.
V-ar putea interesa si:
Greseli fatale care omoara Muscata
Pregatirea trandafirilor primavara: dezmusuroirea
Tratamente bio pentru plante: cum se foloseste laptele in gradina
Cattleya, orhideea care se creste usor si face flori parfumate