Uscarea bobocilor la Violeta africana

Uscarea bobocilor la Violeta africana (Saintpaulia) are de obicei trei cauze majore
- probleme legate de nutritie
- probleme legate de udare
- oscilatii bruste de temperatura
Uscarea bobocilor la Violeta africana din cauza ingrasamintelor
Trebuie spus de la inceput ca atat deficienta cat si excesul de fertilizanti fac la fel de mult rau plantei.
Ingrijirea florilor. Hraniti planta cu un fertilizant special pentru violete. Nu sunt foarte multe produse de fertilizare pe piata dedicate exclusiv violetelor, dar se gasesc.
Raportul NPK recomandat pentru violetele africane este 14-12-14. Cautati o formula cat de cat asemanantoare, iar daca nu o gasiti pe aceasta, verificati sa fie una care sa respecte proportia intre elemente.
Documentare suplimentara
Violeta africana, inmultirea in conditii optime
Evitati ingrasamintele care au la baza uree, radacinile superficiale ale violetelor pot avea de suferit din cauza acestui tip de fertilizant. O formula care foloseste azotat de amoniu poate fi putin mai costisitoare, dar este mai blanda cu radacinile.
Inainte de a folosi fertilizantul umeziti bine solul. Apa de la robinet contine clor si trebuie lasata sa stea 24 de ore inainte de a fi folosita.
Cel mai usor si mai sigur Violetele se fertilizeaza cu ingrasaminte solide cu eliberare lenta. Gasiti in magazinele de specialitate betisoare speciale pentru plante cu flori. Ele au de obicei culoarea rosie si contin atat micronutrienti cat si macronuntrientii necesari unei dezvoltari armonioase.
Documentare suplimentara
Violeta (Saintpaulia) fara flori – ce e de facut
Aceste betisoare permit eliberarea lenta pe parcursul a 2-3 luni a substantelor nutritive necesare plantei.
Administrarea ingrasamintelor mai des decat e recomandat si in cantitate mai mare are efecte negative asupra violetei. Planta se intoxica, frunzele se schimba la culoare, iar bobocii si florile se usuca si cad.

Uscarea bobocilor din cauza apei
Nu udati niciodata cu apa rece Violeta africana pentru ca va suferi un soc si bobocii se usuca si cad. Folositi intotdeauana apa la temperatura camerei sau cu 1-2 mai mare, cu un continut scazut de saruri minerale.
Atentie, daca puneti prea multa apa, aerulul nu mai poate patrunde in pamant, iar planta se sufoca. Aceasta problema poate interveni atunci cand vasul in care e plantata violeta este prea mare. Ghiveciul ideal trebuie sa aiba diametrul o treime din rozeta de frunze.
Din contra, daca planta sufera de sete, frunzele se inmoaie, petalele isi pierd turgescenta si bobocii se usuca si e periocol chiar sa pierdeti planta daca nu interveniti sa remediati problema.
Udarea Violetelor africane se face numai in farfurie. Intervalul variaza astfel:
- in perioada aprilie-octombrie care coincide cu cresterile vegetative udarea se face o data la 3-4 zile
- in perioada noiembrie-martie, adica cea de repaus, udarea se face o data pe saptamana.
Cititi aici documentare suplimentara
Ce facem iarna cu Violeta africana
Oscilatiile bruste pot duce la uscarea bobocilor
Uscarea bobocilor si a florilor se poate produce si in urma oscilatiilor bruste de temperatura sau daca temperatura din incapere este prea scazuta. Astfel, trebuie sa tineti cont de faptul ca temperatura optima de crestere a violetei de Parma este de 20-22 grade Celsius.