Tunderea petuniilor – cand si cum se face

Tunderea petuniilor este o operatiune care va prelungi perioada de inflorire a plantelor cu cel putin o luna de zile. Este o operatiune distincta de ciupirea lastarilor care se face primavara.
Petuniile infloresc mult, toata vara si trebuie intretinute permanent. Asta inseamna ca imediat ce florile s-au trecut trebuie indepartate pentru a nu forma capsule cu seminte. Daca acest lucru se intampla numarul de flori care va aparea in continuare va fi din ce in ce mai mic.
Chiar daca faceti periodic acest lucru, lastarii cresc si la un moment dat devin inestetici si fac tot mai putini boboci. Este momentul sa interveniti pentru a stimula o noua inflorire.
Ingrijirea florilor. Scurtati drastic planta. Taiati tulpinile la jumatate sau puteti lasa chiar o treime din ele. Taiati deasupra unui nod unde se prind frunzele. Pentru o perioada scurta vor fi inestetice, dar din locul unde ati taiat vor aparea curand lastari noi cu boboci si deci noi flori.
Cititi si: Esentialul despre cum se ingrijeste Petunia
Iulie este luna in care puteti face aceste operatiuni in verde. Important este si momentul din zi in care se face tunderea petuniilor. Cea mai buna perioada este dimineata, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate si riscul de deshidratare este mai mic. Folositi intotdeauna o foarfeca de gradina bine ascutita si curata. Curatati cu grija Petunia, astfel incat sa nu ramana capsule cu seminte sau flori ofilite.
Dupa ce ati taiat planta va trece printr-o perioada de stres si e important sa nu ii agravati situatia. Prin urmare aveti grija sa udati la timp, asta insemnand zilnic sau in zilele caniculare chiar de doua ori pe zi, astfel incat substratul sa nu se usuce. In lipsa unei cantitati suficiente de apa lastarii se inmoaie, iar frunzele se usuca.
La o saptamana dupa ce ati taiat planta puteti sa faceti si o fertilizare usoara, urmand ca apoi sa reluati ritmul normal al fertilizarilor.
Cititi si: Petunia grandiflora- cum se ingrijeste cea mai mare petunie
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
V-ar putea interesa si:
Muscata cu frunze in trei culori: Mrs Pollock
Dendrobium, orhideea care se bate cu Phalenopsis la popularitate
Cum provocati o noua inflorire la trandafiri dupa ce florile s-au trecut