Trei metode de a inmulti Gloxinia: seminte, butasi si tuberculi

Sunt trei metode simple de a inmulti Gloxinia (Sinningia). Cel mai des se inmulteste prin seminte. Acestea se seamana la suprafata substratului, fara sa se acopere cu pamant. 

gloxinia

 

Semintele germineaza la 22-24 grade, in doua saptamani. După 3–4 saptamani de la rasarire plantele se repica. In aceasta faza radacinile se acopera in totalitate cu pamant. Dupa ce planta creste si se muta intr-un ghiveci mai mare, tuberculul nu va mai fi acoperit in intregime, treimea superioara lasandu-se afara. Plantele produse din seminte infloresc după 6–7 luni de la semanat.

Ingrijirea florilor. Gloxinia se inmulteste de asemenea si prin butasi de frunze, la fel ca Violeta de Parma. Se poate de asemenea inmulti prin fragmente de frunze care se taie de-a lungul nervurii mediane. Fiecare fragment trebuie ca curpinda cate o parte de nervura pentru a putea forma radacini. Plantele rezultate din butasi de frunze infloresc dupa 6-8 luni.

gloxinia

 

Gloxinia poate fi inmultita si prin divizarea tuberculului la sfarsitul perioadei de repaus. Tuberculul se divide, astfel incat fiecare fragment sa aiba cel putin un mugure. Se planteaza in pamant proaspat, usor, fertil si bine drenat. Se uda moderat, evitandu-se excesul de apa. Se va uda direct pe substrat, avand grija ca apa sa nu ajunga pe frunze sau flori. Plantele rezultate din divizarea tuberculului infloresc mult mai repede, in aproximativ 3 luni de la plantare. 

Un aspect foarte important in ceea ce priveste cresterea gloxiniei este dimensiunea ghiveciului in care e plantata. Recipientul nu trebuie sa aiba diametrul mai mare de 12–14 cm.

sursa foto: http://www.gesneriads.ca/

 

gloxinia

 

Daca v-a placut acest material despre metode de a inmulti Gloxinia si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 

V-ar putea interesa si:

Violeta de Persia, o floare pe cale de disparitie

Violeta (Saintpaulia) fara flori – ce e de facut

Ce plante cresc in casele cu lumina putina

5 secrete pentru o gradina mereu inflorita

Cum se ingrijeste Margareta africana (Osteospermum)


 

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.