Trandafirul de dulceata are un parfum fabulos

Trandafirul de dulceata este cunoscut si sub denumirea de Trandafirul de Damasc (Rosa Damaschena). Trandafirii de dulceata au numai culoarea roz si petale foarte parfumate. Din ele se prepara dulceata, sirop, apa de trandafiri si de asemenea sunt folosite in industria cosmetica si farmaceutica. Produsele obtinute din petalele de trandafiri au efect astringent, antiseptic si antiinflamator.

Soiul Rose de Rescht este vigurs si rezistent, fiind obtinuti prin altoire pe portaltoi Laxa, un soi de maces foarte rezistent. Infloreste abundent, atata timp cat este taiat corespunzator , iar florile sunt recoltate imediat ce au atins maturitatea.

Trandafirii de dulceata pot creste cu succes in Romania si nu sunt foarte pretentiosi in ceea ce priveste solul. Se dezvolta bine atunci cand au un sol fertil, umed si bine drenat. Se uda ori de cate ori pamantul este uscat. Lipsa apei va duce la ofilirea florii, asa ca nu trebuie lasata planta prea multe zile fara udare.

rosa damaschena

Sursa foto: wikipedia

E foarte pretentios insa cand vine vorba de lumina. Se planteaza in plin soare, avand nevoie de cel putin 6 ore de soare in fiecare zi. La temperaturi ridicate rezista foarte bine daca este udat in mod corespunzator. Iarna trebuie musuroit in jurul tulpinii.
O atentie deosebita trebuie acordata ingrasamintelor. Ca orice planta, si Trandafirul de dulceata are nevoie de ingrasaminte dar, dat fiind utilizarea lui in bucatarie, ingrasamintele chimice trebuie folosite cu foarte mare precautie.

Substratul se va fertiliza cu ingrasaminte naturale, mranita si gunoi de grajd. Puteti administra si ingrasaminte cu un continut ridicat de azot si fosfor, care sporesc numarul de flori. Acestea nu se aplica insa in perioada in care trandafirii sunt in floare.

Trandafirul de Damasc este sensibil la atacul acarienilor. Pentru a preveni imbolnavirea plantei trebuie sa eliminati buruienile din jurul radacinii trandafirului.


 

Trimite unui prieten :)

2 comments

 • Stan carmen

  Vreau sa mă abonez

 • Buna ziua,

  Ce ingrasamant recomandati pe baza de azot si fosfor pt slorirea florilor trandafirilor in general, nu doar a celui de dulceata?

  Eu am tot folosit Cropmax, mai mi se pare ca ii stimuleaza mai mult foliar decat floral.
  Intr-adevar trandafirii mei sunt mititei (in anul 2 de la plantare), si poate ca e normal sa se dezvolte initial foliar si apoi sa produca mai multe flori.
  Multumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.