Topinamburul, decorativ si comestibil

Topinamburul e cunoscut si sub numele de nap porcesc sau Helianthus tuberosus. Este o planta inrudita cu Floarea soarelui, dar spre deosebire de aceasta este perena. Florile sunt galbene, seamana si ele cu cele de Floare a soarelui, dar sunt mai mici. Tulpina este foarte viguroasa si poate depasi 3 metri inaltime. Frunzele sunt acoperite cu peri aspri.
Tuberculii seamana cu cei de ghimbir si sunt comestibili.
Topinamburul este o planta care se cultiva usor. Este invaziv si odata scapat de sub control e greu de gestionat. Atentie si la un alt aspect. Topinamburul este o planta care epuizeaza solul de substante nutritive. Nu e indicat sa il cultivati mult timp in acelasi loc.
Cititi si 6 plante care infloresc toamna
Ingrijirea florilor. Poate fi cultivat in orice tip de sol, chiar si atunci cand acesta este sarac in substante nutritive. Totusi, cele mai bune rezultate se obtin daca il plantati in soluri nisipo-argiloase, bogate in humus si calciu, cu un pH usor alcalin.
Asa cum ii spune si numele, prefera sa fie plantat direct in soare. Se adapteaza si la zone cu lumina mai putina.
Iarna rezista fara probleme la temperaturi scazute, chiar si fara sa fie solul protejat. De asemenea, nici in verile toride nu sufera foarte mult.
Cititi si Cum se ingrijeste smochinul in ghiveci
Ceea ce nu suporta, la fel ca orice planta care are tuberculi, este umiditatea excesiva in sol. Daca apa balteste, tuberculii putrezesc.
Se inmulteste usor, prin tuberculi. Acestia se planteaza toamna tarziu sau la sosirea primaverii, la o distanta de 40 – 50 cm, nu foarte adanc, cel mult 15 cm.
Asa cum spuneam, este nu numai decorativ ci si comestibil. Se foloseste in bucatarie pentru ca este bogat in inuline – oligozaharide ce contin fructoza.
V-ar putea interesa si:
Trandafirii copacel trebuie protejati bine de frig
Ceapa decorativa, mingiute uriase, purpurii
Luleaua turcului, imbracaminte frumoasa pentru ziduri si garduri