Top 7 cele mai parfumate plante de gradina

cele mai parfumate plante

Culoare si parfum, asta ne dorim in gradinile noastre. E de ajuns sa cautam cele mai parfumate plante pentru a transforma orice curte sau terasa intr-un mic paradis. 

Nu toate plantele care au un parfum puternic au si o perioada de inflorire lunga, de aceea e bine sa plantati mai multe specii care sa acopere o perioada cat mai mare din an. 

cele mai parfumate flori

Liliacul este primul dintre plantele mari care infloreste si umple locul cu mireasma lui. Daca primavara este calda, Liliacul va inflori in martie. Daca iarna s-a prelungit, florile apar in aprilie. Daca toamna e calduta si lunga, sunt sanse sa infloreasca a doua oara.

Cititi si 5 moduri in care inmultesti liliacul (Syringa vulgaris)

Ingrijirea florilor. Dupa ce florile s-au trecut, ele se taie pana la primele frunze. Aceasta manevra ajuta arbustul sa aiba un port compact si previne desfrunzirea bazala. Dupa aceasta tundere de vara, in anul urmator, liliacul va inflori din nou.

Dupa liliac, in aprilie infloreste glicina, o planta cataratoare masiva. Glicina are o crestere rapida si se ramifica foarte usor. Plantati-o in zonele cu multa lumina si mult soare. Ca sa infloreasca mult trebuie sa fie udata constant, altfel in anul urmator nu va mai inflori. 

Cititi si Iasomia de Madagascar: de ce cad bobocii si se ofileste

In mai infloreste de asemenea iasomia, care este de asemenea in top cele mai parfumate plante de gradina. Florile albe, mari, apar in mai, iar pana la mijlocul anotimpului lastarii plantei vor fi acoperiti de flori. Pot fi simple sau involte, dispuse in inflorescente. 

Festival de parfum veti avea in gradina si daca plantati Mana Maicii Domnului. Mirosul este mai pregnant seara, cu scopul de a atrage fluturii de noapte. Pentru o inflorire de durata e bine sa fie plantata in plin soare. 

Cititi si Cand si cum se taie Lonicera (Mana Maicii Domnului)

Din iunie pana in octombrie tuberozele va innebunesc cu parfumul lor. Inflorescentele pot avea chiar si 30 de flori.  Daca vreti sa le taiati si sa le tineti in casa sa miroasa frumos atentie mare sa fie pe jumatate deschise. Daca sunt numai boboci nu infloresc in vaza. 

Nu puteam sa inchei un top cu cele mai parfumate flori de gradina fara trandafiri. Sunt multe soiuri cu miros pregnant, e greu de facut o ierarhizare pentru ca gusturile sunt diferite. Mie de exemplu imi plac trandafirii de Damasc, insa frumos mirositoare sunt si Heritage si Honey Perfume. 

Cititi si Cum stimulam inflorirea muscatelor

Trimite unui prieten :)

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.