Tillandsia, Pana roz sau Fiica aerului

Tillandsia si-a castigat un loc binemeritat la ferestrele romanilor. Planta tropicala cu o forma neobisnuita i-a atras si denumirea populara de Pana roz sau Fiica aerului. La noi, cele mai vandute in florarii sunt Tillandsia cyanea si Tillandsia multicaulis.

Tillandsia cyanea este cea mai spectaculoasa dintre ele. Infloreste toamna sau primavara. Florile sunt de culoare violet, inconjurare de bractee roz. Au forma de palnie, lungi de 3 cm, grupate cate 20 in inflorescente aplatizate.

Frunzele sunt lineare, lungi de pana la 35 cm. Rozeta de frunze are aspect de tufa, din mijlocul careia apare tija florala. Sunt colorate intr-un verde intensa, iar la baza au striatii rosii.

Tillandsia cyanea

Tillandsia multicaulis are flori ceva mai lungi decat Tillandsia cyanea, colorate armonios: petalele sunt albastre, iar bracteele rosii. Face si cate tije florale in acelasi timp. Frunzele sunt lineare, cu varful ascutit, lungi, colorate in verde intens.

Ingrijirea florilor. Tillandsia se ingrijeste usor daca ii respectati conditiile specifice. Este o bromelie si se comporta ca atare.

Temperatura trebuie mentinuta in intervalul 20–28 grade vara si minimum 16 grade iarna. Sunt plante sensibile la aerul inchis, cald si uscat.

Tillandsia multicaulis

Substratul trebuie mentinut reavan, iar plantele se pulverizeaza in mod constant pentru asigurarea unei umiditati atmosferice ridicate. PH-ul acid (5–6) asigura o dezvoltare buna a florii. Un substrat usor alcatuit din turba, pamant de conifere si muschi va asigura o buna aerisire la nivelul radaicinilor.

Tillandsia are radacini subtiri si fragile. Ca si orhideele, bromeliile sunt, in marea lor majoritate, epifite. Asta inseamna ca in mediul lor natural folosesc alte plante drept suport. Ele traiesc agatate sau fixate de acestea, fara a fi insa parazite si nu le produc daune.

Lumina nu trebuie sa fie puternica si nici directa. Prefera semiumbra. La umbra insa, florile isi vor pierde din intensitatea culorii.

Creste cel mai bine in vase joase, cu orficii in peretii laterali (la fel ca si orhideele), cum ar fi cosurile din impletituri de rachita.

Drajonii care apar la baza plantelor mama dupa inflorire se separa de acestea. Este cea mai usoara metoda de inmultire.

Foto: en.hortipedia.com, bromeliad.org.au, plantsam.com

 

V-ar putea interesa si:

Bromelia se uda neaparat si in cornetul de frunze

Billbergia sau Lacrimile reginei, o planta exotica spectaculoasa

Vrisea face o singura floare si moare

Zeama de urzici, insecticid si ingrasamant bio

 


 

Trimite unui prieten :)

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.