Tehnici de inmultire – butasirea folosind lastari lemnificati si semilemnificati

Butasirea este una dintre cele mai la indemana modalitati de inmultire. Nu toti butasii sunt la fel si nu toti butasii au nevoie de acelasi tratament pentru a inradacina.

Ingrijirea florilor. Butasii semilemnificati se confectioneaza din lastari care au crescut in acel an, dar care sunt doar partial maturi si incep sa se lemnifice. Lastarii sunt mai tari decat cei nelemnificati, iar frunzele sunt mature.

Butasii se desprind de pe planta mama la fel ca si cei erbacei, facand o taietura cat mai curata. Nu vor forma radacini la fel de usor precum butasii nelemnificati, dar sansa de supravietuire este mai mare. Foarte mult ajuta in acest caz sa ajutati planta cu un stimulent rizogen special creat pentru acest tip de butasi pe care il gasiti la fitofarmacie. Faceti gaura din pamant cu betisorul de plantare, iar dupa ce ati introdus butasul apasati bine pentru a scate aerul, dar in acelasi timp pentru a-l fixa in substrat.

Butasirea prin lastari semilemnificati se face cu rezultatele cele mai bune la sfarsitul verii si inceputul toamnei. Folositi acest tip de inmultire pentru a obtine noi plante de Azalee, Euonymus, Camelia, trandafiri, dar si unele conifere.


Puteti inmulti prin butasi si dupa ce planta si-a oprit cresterea activa si a intrat in repaus, la sfarsitul toamnei sau chiar inceputul iernii. Folositi in acest caz butasi lemnificati.

Utilizati butasi de pe ramuri de un an, cel mult doi ani. Ramurile prelevate trebuie taiate intotdeauna dedesubtul unui nod. Butasul trebuie sa aiba 3 noduri si in jur de 20-25 cm lungime. Diametrul variaza in functie de specie. Butasii trebuie sa contina o portiune mica de lemn la baza. Fruzele de la baza se indeparteaza.

Butasii lemnosi se folosesc cu succes in cazul unor plante precum Forsytia, Mana Maicii Domnului, Hortensie, Spirea. Teoretic, toate speciile de arbori si arbusti se pot inmulti prin aceasta tehnica. Procentul de prindere variaza de o specie la alta, de aceea la unele specii cum sunt Camelia sau Rododendronul se prefera alte metode de inmultire.

Timpul de inradacinare poate fi lung pentru ca tesuturile lemnoase trebuie sa produca mai intai un calus de cicatrizare, iar radacinile apar ulterior. Utilizarea hormonilor de inradacinare si pastrarea unui mediu protejat sunt aproape obligatorii pentru obtinerea unor radacini sanatoase.

 

V-ar putea interesa si:

Greseli fatale care omoara Muscata

Cum se creste Fuchsia – ghivece si substrat

Orhideele atacate de paduchi – tratamente bio si chimice

 

Cum se prepara Apa de salcie buna pentru inradacinarea plantelor

 

Umiditatea, foarte importanta pentru inradacinarea butasilor (3)


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.