Tehnici de inmultire – butasirea folosind butasi nelemnificati

Butasirea este una dintre cele mai la indemana modalitati de inmultire. Nu toti butasii sunt la fel si nu toti butasii au nevoie de acelasi tratament pentru a inradacina. Ne ocupam in acest prim material de butasi nelemnificati /erbacei.
Butasii erbacei se recunosc dupa structura, ei sunt moi si de culoare verde deschis. Puteti inmulti in acest fel daliile, garofitele, muscatele, crizantemele sau urzicuta decorativa.
Butasii pe care ii confectionati trebuie sa aiba intre 7,5 si 10 centimetri lungime. Daca sunt mai mici riscati sa nu aiba numarul suficient de noduri, daca sunt prea lungi planta va face un efort prea mare sa se hraneasca din resursele pe care le are si uneori nu reuseste si moare.
Taiati butasul de pe planta mama cu o foarfeca de gradina bine ascutita pentru a nu deteriora vasele prin care circula seva. Dupa aceea indepartati toate frunzele din jumatatea inferioara. Nu lasati nicio frunza sa ajunga in apa pentru ca riscati sa putrezeasca. Pastrati frunzele tinere din varful lastarului.
Pentru a inmulti Hibiscusul, Hortensia, Kerria, Camelia puteti folosi butasi nelemnificati din ramuri tinere care au crescut in acelasi an.
Butasul se desprinde de pe planta mama in timp ce ramura este inca suculenta, inainte sa se lemnifice. Evitati ramurile foarte tinere si fragile. Lastarul trebuie sa fie suficient de matur pentru ca atunci cand il indoiti puternic sa se rupa. Frunzele mari se taie pe jumatate pentru a reduce procesul de transpiratie prin care planta pierde apa.
Butasii astfel confectionati se trec printr-un stimulent de inradacinare. Cautati produse speciale pentru butasi nelemnificati, cum este Radistim. Dupa ce ati trecut baza butasului prin acest praf sau gel, puteti sa-l puneti la inradacinat intr-un amestec de turba cu perlit sau nisip.
Umiditatea solului trebuie mentinuta constant pentru ca butasii sunt sensibili si daca substratul se usuca mor imediat. Daca atmosfera este prea uscata puteti sa pulverizati frunzele cu un jet foarte fin. Radacinile ar trebui sa se formeze in doua saptamani – o luna.
Momentul cel mai bun pentru inmultirea prin butasi este in perioada mai- iulie, iar uneori se pot recolta si in august.
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
V-ar putea interesa si:
Cand si cum se taie Bougainvillea
Radacinile de orhidee – care trebuie taiate
Cum ingrijiti Hocus Pocus, trandafirii grena cu galben