Taierile de toamna in gradina. Ce, cat si cand taiem

Taierile de toamna trebuie facute tinand cont de trei aspecte
- forma de crestere a plantei
- modul de formare al florilor
- epoca de inflorire.
Despre taierile de formare am mai scris aici, o atentie deosebita trebuie sa acordam acum modului de formare a florilor si epocii de inflorire. Astfel, la sfarsitul perioadei de vegetatie apar doua tipuri de muguri: muguri vegetativi si muguri floriferi.
Din mugurii vegetativi se dezvolta ulterior lastari cu frunze. Din mugurii floriferi apar flori sau inflorescente. De obicei se gasesc pe lastarii scurti. Ii deosebiti usor, mugurii vegetativi sunt subtiri, alungiti si ascutiti, iar mugurii floriferi sunt aproape rotunzi.

Epoca de inflorire ne indica in mod clar momentul taierii. Avem
- plante cu inflorire primavara
- plante cu inflorire vara si toamna – despre taierile in cazul lor gasiti informatii aici, click pe link Calendarul taierilor de primavara in gradina cu flori
In cazul plantelor care infloresc primavara, taierile se fac vara sau toamna. Astfel, imediat dupa inflorire se taie plante de tipul Potentilla, Forsythia sau Gutuiul japonez.
Ingrijirea florilor. Toamna se vor lasa intacti lastarii tineri, formati dupa taierile aplicate post-inflorire, deoarece pe ei vor aparea florile.
Toamna dupa inflorire se taie cea mai cunoscuta dintre hortensii – Hydrangea macrophiylla. Este hortensia care isi poate schimba culoarea in functie de pH-ul solului, detalii aici (Cum schimbati culoarea hortensiilor). Daca taiati in alta perioada, inlaturati doar tulpinile uscate intrucat majoritatea florilor apar pe tulpini care se dezvolta dupa ce planta inmugureste.
Hydrangea serrata respecta aceleasi reguli ca si Hydrangea macrophiylla adica se fac taierile de toamna dupa inflorire. Daca ratati momentul si faceti taierile in alta perioada, riscati sa sacrificati generatia urmatoare de flori.
Daca ati neglijat taierile ani la rand, toamna tarziu taiati tulpinile batrane de la 10 -15 cm de sol. Tulpinile slabe le eliminati pentru ca noii lastari care vor da sa se poata dezvolta bine. In cazul acestor taieri severe exista riscul pierderii florilor din anul urmator.
Documentare suplimentara despre taierea hortensiilor
Cand si cum se taie hortensia sa nu pierdeti florile
In privinta taierii trandafirilor toamana exista mari controverse, specialisti din lumea intreaga inca nu s-au pus de acord cand e mai bine sa fie facute taierile. Personal, la mijlocul toamnei fac doar taieri usoare si inlatur ramurile slabe si care s-ar putea rupe sub greutatea zapezii sau care dau semne de boala. Nu fac taieri radicale, acestea le fac in primavara pentru ca, in cazul in care o parte din ramuri degera peste iarna, sa poata ramane totusi o bucata de tulpina cu muguri viabili din care sa apara noi lastari.
Se inlatura de asemenea toate tulpinile moarte, bolnave sau vatamate cat mai aproape posibil de nivelul solului. In fiecare an incercati sa eliminati o treime din cele mai batrane tulpini care au facut flori.
Documentare suplimentara despre taierile trandafirilor
Cum se taie trandafirii urcatori – taierile de formare si intretinere
Cum se taie trandafirii urcatori – taierile de remediere
Specifice perioadei de toamna tarzie (si iarna) sunt taierile de intinerire. Astfel, in perioada de repaus, un arbust batran cum ar fi liliacul sau lonicera se pot taia total sau partial de la 10-20 cm de la sol.
De asemenea, se inlatura lastarii dati din portaltoi in cazul speciilor altoite.