Taiati corect Liliacul si va face cascade de flori

Alegeti pentru Liliac (Syringa vulgaris) cel mai insorit loc din gradina. Arbustul ornamental care primavara se umple de ciorchini cu un miros imbatator se simte bine langa peretii batuti de soare si langa garduri. Puteti sa il lasati si in zone semiumbrie, cu conditia ca macar 6 ore pe zi sa aiba lumina si caldura de la soare. In lipsa acestor conditii, Liliacul va face flori mai putine, ciorchinii vor fi mai mici.

Vara si primavara trebuie udat abundent, mai ales in perioadele secetoase.

liliac alb

Daca primavara este calda, Liliacul va inflori in martie. Daca iarna s-a prelungit, florile apar in aprilie. Daca toamna e calduta si lunga, sunt sanse sa infloreasca a doua oara.

Dupa ce florile s-au trecut, ele se taie pana la primele frunze. Aceasta manevra ajuta arbustul sa aiba un port compact si previne desfrunzirea bazala. Dupa aceasta tundere de vara, in anul urmator, liliacul va inflori din nou.

liliac mov

Liliacul poate fi lasat sa se dezvolte ca si tufa sau poate fi tuns si dirijat in forma de pom. Cu cat veti incuraja dezvoltarea lastarilor tineri, cu atat veti avea mai multi ciorchini cu flori.

Cea mai importanta taiere este cea din toamna. E vorba de tunderea de intinerire. Cel mai bun moment pentru o astfel de tundere este in octombrie, dupa ce s-a incheiat sezonul de crestere. Primele care se taie sunt crengile de la mijlocul coroanei catre exterior. Ele se scurteaza cu 30-40 cm pana deasupra unui mugure orientat catre exterior. In primul an se intervine doar in cazul unei treimi dintre ramurile care ar trebui tunse.

liliac lila

O atentie deosebita trebuie sa acordati si indepartarii lastarilor care apar din radacina in jurul Liliacului. Ei se numesc lastari gurmanzi si se dezvolta pe toata durata sezonului de crestere. Trebuie indepartati deoarece consuma substantele nutritive de care are nevoie planta mama.

 

V-ar putea interesa si:

Hibiscus ternatus sau floarea de o ora

Nu-ma-uita, o floricica reconfortanta

Cum se taie lavanda

Liliacul transilvan, mai putin cunoscut, dar mai spectaculos decat cel clasic


 

Trimite unui prieten :)

2 comments

  • Am taiat florile uscate ale liluacului anul trecut si anul acest nu are nici o floare

    • Taierile trebuie facute imediat ce florile s-au trecut pentru ca liliacul incepe sa produca muguri pentru anul urmator imediat ce primele flori s-au trecut. Daca ati ratat momentul si ati taiat mai tarziu, ati taiat si mugurii noi care ii formase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.