Cum se ingrijeste Stephanotis, iasomia de Madagascar

Cu florile sale albe, discret parfumate, pe care si le etaleaza la inceput de primavara, Stephanotis este una dintre cele mai apreciate flori de apartament. Este intalnita si sub denumirea de Iasomia de Madagascar.
Planta are o crestere volubila si atinge chiar si 3 m lungime. Stephanotis prefera spatiile calde si umede, cu 20 de grade Celsius si 70–80% umiditatea atmosferica. Substratul se uda moderat dar constant iar plantele se pulverizeaza zilnic. Dupa ce a inflorit, lastarii prea lungi sau cei firavi se scurteaza.
Ingrijirea florilor. Iarna plantele se trec printr-un repaus relativ, cand se mentin in spatii racoroase. In perioada de repaus se mentine la lumina si se uda rar. La interval de 2–3 ani, la sfarsitul iernii, pamantul din ghivece trebuie schimbat.
Cititi si Cum combateti musculitele negre din jurul plantelor
Se simte bine in substraturi usoare, fertile, bine drenate, cu pH usor acid. Vara, de doua-trei ori pe luna se fac fertilizari cu ingrasaminte minerale complexe, cu aport ridicat de fosfor (P) si potasiu (K).
Stephanotis se inmulteste prin butasi de varf de lastari cu 2-3 noduri. Butasii se recolteaza vara, dupa inflorire. Radacinile se formeaza destul de greu, de aceea e nevoie de stimultente de inradacinare. Daca i se asigura conditiile necesare, planta va inradacina in doua luni-doua luni si jumatate.
Dupa aceea, butasii se ciupesc de doua-trei ori pentru a se ramifica. Plantele vor putea sa infloreasca in anul al doilea sau al treilea de la butasire.
sursa foto: flowercompany.ca
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.
V-ar putea interesa si:
Gradina botanica din Barcelona, un paradis pe 14 hectare
Oxalis deppei, trifoiul norocos cu 4 foi
Muscata regala – muscata cu cele mai mari flori
Pentru inflorire sunt foarte importante taierile facute la timp si sa lasati planta iarna sa intre in repaus
Multumim pentru informatii. As avea o intrebare: Stephanotis a mea nu a mai inflorit de un an si ceva, desi o ud mereu, ii pun fertizant, o feresc de vant si soare.. Ce are? va multumesc.