Spanz sau Helleborus – doua denumiri, o planta superba

Helleborus este cunoscut si sub denumirea de Spanz sau Trandafirul Craciunului si in unele zone a devenit floarea traditionala a Nasterii Domnului. Perioada sa de inflorire este insa mai mare, in functie de soi si se poate intinde de la mijlocul iernii pana la sfarsitul primaverii.

helleborus alb

Horticultorii au lucrat ani la rand pentru a obtine o varietate mare de culori sau exemplare rezistente la conditiile climatice mai severe, si au reusit. Spanz gasim intr-o varietate de culori: alb, roz, galbui, verde, violet si chiar mov incis, aproape de negru.

Este o planta perena rustica, rezistenta atat la frig cat si la seceta. Pentru a o feri totusi de ingheturile puternice o puteti mulci toamna cu frunze uscate.

Necesita un sol bine drenat, bogat in humus, chiar calcaros. Solul trebuie mentinut mereu reavan, curatat de buruieni.

helleborus mov

Se simte bine in zonele cu semiumbra din gradina, ferit de curentii de aer.

Se inmulteste prin divizarea tufei si prin seminte. Tufele mari de despart la inceputul toamnei. Semintele se seamana toamna, in gradina direct. Ele au nevoie sa treaca printr-o perioada rece pentru a germina.

Helleborus este o planta rezistenta la boli si daunatori. Primavara este poate fi atacata de melci, mai ales in perioada de inflorire. Frunzele pot fi atacate de asemenea de o ciuperca numita Pata neagra. Pentru ca nu exista tratament impotriva ei, frunzele afectate trebuie taiate si indepartate pentru a nu infecta si alte plante.

helleborus violet

Spanzul este o planta foarte otravitoare. Astfel, este recomandat sa folositi manusi atunci cand il ingrijiti intrucat poate cauza iritatii la nivelul pielii.


 

Views All Time
Views All Time
268
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.