Spanz sau Helleborus – doua denumiri, o planta superba

Helleborus este cunoscut si sub denumirea de Spanz sau Trandafirul Craciunului si in unele zone a devenit floarea traditionala a Nasterii Domnului. Perioada sa de inflorire este insa mai mare, in functie de soi si se poate intinde de la mijlocul iernii pana la sfarsitul primaverii.
Horticultorii au lucrat ani la rand pentru a obtine o varietate mare de culori sau exemplare rezistente la conditiile climatice mai severe, si au reusit. Spanz gasim intr-o varietate de culori: alb, roz, galbui, verde, violet si chiar mov incis, aproape de negru.
Cititi si Violeta africana – inmultirea in conditii optime
Este o planta perena rustica, rezistenta atat la frig cat si la seceta. Pentru a o feri totusi de ingheturile puternice o puteti mulci toamna cu frunze uscate.
Ingrijirea florilor. Necesita un sol bine drenat, bogat in humus, chiar calcaros. Solul trebuie mentinut mereu reavan, curatat de buruieni.
Se simte bine in zonele cu semiumbra din gradina, ferit de curentii de aer.
Se inmulteste prin divizarea tufei si prin seminte. Tufele mari de despart la inceputul toamnei. Semintele se seamana toamna, in gradina direct. Ele au nevoie sa treaca printr-o perioada rece pentru a germina.
Cititi si Un Hibiscus cu flori cat farfuria: Hibiscus Moscheutos Luna
Helleborus este o planta rezistenta la boli si daunatori. Primavara este poate fi atacata de melci, mai ales in perioada de inflorire. Frunzele pot fi atacate de asemenea de o ciuperca numita Pata neagra. Pentru ca nu exista tratament impotriva ei, frunzele afectate trebuie taiate si indepartate pentru a nu infecta si alte plante.
Spanzul este o planta foarte otravitoare. Astfel, este recomandat sa folositi manusi atunci cand il ingrijiti intrucat poate cauza iritatii la nivelul pielii.
Cititi si:
Cum se ingrijeste Busuiocul rosu (Ocimum basilicum pupurescens)
Cand si cum se tunde Lavanda (Levantica)
Cum se ingrijeste Calluna sau iarba neagra
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/