Si plantele plang ; de ce se intampla asta

Se intampla uneori ca vedeti ca plantele… plang . Picaturi ca lacrimile apar din loc in loc. Ce se intampla: dupa zile calduroase urmate de nopti reci, sau cand dupa o perioada calduroasa, urmeaza invazia unor mase reci de aer, absorbtia apei continua sa se realizeze pentru ca solul isi mentine temperatura ridicata mai mult timp.
Temperatura aerului fiind mica si umiditatea aerului avand valori apropiate 100%, planta recurge la eliminarea excesului de apa prin gutatie. Se procedeaza in acest fel pentru evitarea asfixiei si pentru asigurarea continuitatii procesului de absorbtie si transport in planta a apei si sarurilor minerale. Eliminarea apei pe aceasta cale presupune existenta unor structuri specializate denumite hidatode.
Lichidul eliminat cand plantele plang nu este o apa pura, ci este o solutie diluata care contine cantitati mici de saruri minerale, mai ales calciu, glucide si azotati.
Ingrijirea florilor. Nu trebuie sa va ingrijorati foarte tare atunci cand plantele plang, este un fenomen normal, un mecanism de autoaparare. De obicei gutatia apare in zonele ecuatoriale, insa fenomenul se intalneste si la noi in tara in cazul diferentelor mari de temperatura care se inregistreaza intr-un interval de timp scurt.
Plantele au mai gasit un mod de a elimina apa in exces, prin transpiratie. In acest caz apa se elimina sub forma de vapori la nivelul ostiolelor stomatelor, porilor cuticulei si lenticelelor.
Fara a proceda in acest fel, plantele risca sa se sufoce din cauza ca este prea mare cantitatea de apa, bilantul hidric avand valori mai mari decat 1.
V-ar putea interesa si:
Paduchele verde al trandafirului – cum scapati plantele de el
Ce faceti cu tijele de orhidee dupa inflorire
Cel mai popular trandafir urcator: Golden Showers
sursa foto: apiardeal.3xforum.ro
Nu aruncati Begonia (Begonia tuberhybrida) daca i-au cazut frunzele!