Sempervivum (Urechelnita) – ingrijirea si inmultirea

sempervivum

Sempervivum (sau Urechelnita cum este denumita popular) este printre cele mai rezistente plante suculente. Inamicul numarul 1 este apa in exces, in rest, rezista cu brio la seceta, temperaturi scazute si chiar la poluare. 

Sempervivum e din aceeasi familie cu Crassula ovata (Planta banilor) si e inrudita cu Kalanchoe si Echeveria. Spre deosebire de toate acestea, Sempervivum poate ramane peste iarna afara. 

Este o planta suculenta care se comporta ca si bromeliile sau agavele – moare dupa ce infloreste, dar nu inainte de a lasa multi urmasi in jurul ei. 

Ingrijirea florilor. Plantati Sempervivum intr-un loc luminos, chiar in soare direct. Iubeste lumina puternica, dar se descurca bine si in zonele mai umbroase. Pentru ca este o planta mica si compacta e important ca locul in care e sa se ventileze usor pentru a preveni aparitia ciupercilor parazite. La fel, si excesul de umiditate in aer este daunator plantei.

Substratul in care se dezvolta bine este cel pentru cactusi si suculente, un sol bine drenat pentru ca excesul de apa poate fi fatal plantei. 

DOCUMENTARE DESPRE SUCULENTE

Cum inmultiti aloe, Crassula si alte plante suculente

Cum influenteaza lumina culoare si forma la plantele suculente

Plantele suculente – ingrijirea in timpul iernii

Daca plantati in ghiveci puneti pe fund cioburi dintr-un ghiveci de ceramica pentru ca gaura de scurgere sa nu se astupe cu pamant si apa sa stagneze la radacina.  Se uda rar pentru ca este o planta rezistenta la seceta. Pamantul se mentine mai mult uscat decat umed. 

Iarna poate ramane afara in gradina, iar daca il aveti in ghiveci e recomandat sa il bagati in repaus la temperaturi scazute in jur de 10 grade si udari putine. Perioada de repaus in interior va stimula aparitia florilor, dar numai la plantele mature de 2-3 ani. 

Florile apar in varful unor tije lungi de 20-30 de centimetri si sunt frumos colorate, in special in galben, dar pot fi si rosii sau albe. 

Cititi si Cum se ingrijeste feriga Coarne de cerb

Sempervivum se inmulteste usor: in jurul plantei mama apar pui care se separa si inradacineaza repede direct in substrat. Planta mama moare dupa ce infloreste. 

Se poate inmulti si prin seminte. Ele se planteaza primavara si germineaza la lumina, in aproximativ o luna. Pe cat de mica e planta, pe ata e de spectaculoasa, mai ales daca e cultivata in combinatii cu alte suculente. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.